Water en zuurstof kunnen er samen voor zorgen dat er roest ontstaat. Roest geeft een bruine verkleuring aan een metalen oppervlak en beïnvloed de sterkte van het metaal. Heb je een roestverkleuring op je auto, dan is het zaak dit snel aan te pakken. Wanneer eenmaal een roestplek is ontstaan kan dit uitbreiden tot een nog grotere plek. Vooral in vochtige periodes en in de wintermaanden wanneer er strooizout op de wegen ligt, kan een roestplek doen versnellen. Ook een kleine kras in de lak kan zich uitbreiden tot een roestplek.
Roest verwijderen auto
Vooral kleine roestplekjes kunnen gemakkelijk zelf worden behandeld.
Bekijk in hoeverre een auto is aangetast door roestplekken. Soms zitten er namelijk meerdere plekken. Bepaal even of de plekken niet zijn doorgeroest door een schroevendraaier tegen de plek te drukken. Oppervlakkige roestplekken kunnen worden verwijderd met een staalborstel en/of schuurpapier. Schuur minimaal 3 cm. rondom de plek.
Roestverwijderaar
Een roestverwijderaar kan er voor zorgen dat je op simpele wijze de laatste roestdeeltjes weg krijgt. Na drogen zachtjes opschuren en eventueel nogmaals behandelen. Wil je geen roest meer op deze plekken, gebruik dan vervolgens een anti-roestprimer. Dit voorkomt nieuwe roestvorming en vormt een betere ondergrond en hechting van de laklaag. Na deze behandelingen eventueel bij diepere roestplekken aan de slag met een goede auto-plamuur. Smeer de plamuur op de plek en laat goed drogen. Schuren en eventueel opnieuw plamuren.
Ga te werk met zeer fijn schuurpapier. Het oppervlak moet volkomen glad zijn voordat je de lak er op spuit. Zorg in ieder geval dat je het juiste kleurnummer hebt.
Aflakken met blanke lak die speciaal bedoeld is voor auto’s.
Roest voorkomen
Door regelmatig de laklaag te controleren kunnen roestplekken worden voorkomen. Steenslagschade, vochtige zeelucht en andere lakschades kunnen er voor zorgen dat oxydatie gaat plaatsvinden. Voordat je het in de gaten hebt zit er een roestplekje op je auto.
Was de auto een aantal keren per maand en geef de lak regelmatig een nieuwe waxlaag. Zorg er ook voor dat de binnenzijde van de auto niet vochtig kan worden. Gebruik een auto-ontvochter of vochtvreter.
Heb je ondanks je goede zorgen toch een kleine lakschade ontdekt? Gebruik dan, om erger te voorkomen, een lakstift.
Roest op de fiets
Zonder dat je het snel in de gaten hebt kunnen onderdelen van een fiets gaan roesten. De kettingkastrand, stuur, zadelpen en fietsbel kunnen worden aangetast door vliegroest. Dit soort roest wordt dus veroorzaakt door vliegjes die er tegen aan vliegen. Wanneer je deze laat zitten ontstaat roest.
Om deze roest snel te verwijderen gebruik je staalwol. Dit werkt uitstekend. 90% Van de roestvlekken krijg je hiermee weg. Wil je wat fanatieker aan de gang, gebruik dan een staalborstel. Let er wel op dat je het chroom in takt laat.
Aluminiumfolie en azijn
Ook een geweldig middel om roest te verwijderen is het gebruik van azijn. Witte azijn is het allerbeste. Dit is wat zuurder dan de andere azijnsoorten. Giet wat van deze vloeistof over de roestige delen en laat een poosje intrekken. Wrijf dan met een stuk aluminiumfolie over de roestplekken en je zult zien dat de roest verdwijnt.
Zuiveringszout
Zuiveringszout is een fantastisch schoonmaakmiddel voor vele huishoudelijke klusjes. Het is echter ook prima te gebruiken om roestplekken van je fiets te verwijderen. Meng een deel water met een deel zuiveringszout en maak er een mooi papje van. Doe er nog wat citroensap bij. Dit werkt samen nog beter tegen roest. Smeer nu het papje met een borstel of sponsje op de roestplekken en laat dit een kwartiertje intrekken.
Behandel de plekken daarna met een schuursponsje en je ziet dat de roest verdwijnt. Krachtig schuren en na deze behandeling nog 10 minuutjes het zout laten zitten. Hierna met een microvezeldoek het zuiveringszout geheel verwijderen.
Chemische roestreiniger
Je kunt altijd bij een hardnekkige roest te werk gaan met een chemische reiniger. Deze zijn echter altijd agressief en slecht voor het milieu. Ben je toch van plan met dit middel te gaan werken, doe dit dan in de buitenlucht en niet in een afgesloten ruimte. Zet een veiligheidsbril op en trek handschoenen aan.
Roest voorkomen tip
Zet je fiets altijd droog weg. Is er een stortbui overheen gegaan of staat je fiets regelmatig ergens zonder overkapping? Droog deze dan af voordat je de fiets in een droge schuur zet. Droog staan is een manier van zorgvuldig en zuinig omgaan met je fiets, en er langer plezier van te hebben!