Clean air optima

Clean Air Optima is de naam van een Nederlandse onderneming, die in 2002 werd opgericht, en is ook een merknaam daarvan. Het bedrijf is gespecialiseerd in luchtbehandelingsystemen. Het productaanbod bestaat uit ventilatoren, luchtontvochtigers, luchtbevochtigers, luchtwassers, luchtreinigers en aromatherapie. Het bedrijf maakt die apparaten voor ruimtes van tussen de 15 en 100 m². In de komende paragrafen worden de volgende soorten producten besproken: luchtbevochtigers, luchtontvochtigers en luchtreinigers. Bij Clean Air Optima is de luchtreinigingsfunctie vaak ook ingebouwd in de luchtbevochtigers en -ontvochtigers.

Luchtontvochtigers

Zowel een te lage als te hoge relatieve vochtigheid is niet goed voor ons. De optimale vochtigheid ligt tussen de 40% en 60%. Met het verlagen van een te hoge luchtvochtigheid bereiken we minder condensatie, schimmelvorming, corrosie en bacteriegroei. Een luchtontvochtiger is ook handig bij het drogen van nieuwe gebouwen en na het gieten van vloeren. De luchtontvochtigers van Clean Air Optima ontvochten niet alleen de lucht, maar reinigen die meestal ook. Voor de luchtbevochtiging wordt de condensatietechniek gebruikt. De lucht wordt daarbij door een koud oppervlak afgekoeld. Voor het koud maken van genoemd oppervlak wordt een compressor gebruikt. Daardoor condenseert de waterdamp in de lucht tot water. Dat water wordt in een bak opgevangen. De lucht wordt vervolgens weer opgewarmd en de ruimte ingeblazen. Deze techniek werkt niet goed in koude ruimtes.

Luchtbevochtigers

In de winter gaat door de verwarming de relatieve luchtvochtigheid omlaag. Niet alleen een hoge luchtvochtigheid is niet goed voor ons, maar ook een lage. Dat geldt ook voor kamerplanten, huisdieren, en houten meubels en vloeren. Zoals in de vorige paragraaf is genoemd, zit de ideale vochtigheid tussen de 40% en 60%. De luchtbevochtigers van Clear air optima gebruiken de ultrasone techniek. Daarbij worden met ultrasone geluidstrillingen, die worden voortgebracht door een klein hoogfrequent trilplaatje, van een membraan in een waterreservoir waterdruppels losgemaakt. Die druppels worden de ruimte ingeblazen met een ventilator. Die verdampen dan en vormen een zichtbare fijne nevel. Met een keramisch filter wordt gezorgd voor een schone nevel en dat het water wordt verzacht, waardoor de kans op kalkvorming afneemt. Door de ultrasone trillingen worden virussen en bacteriën bijna geheel verwijderd. Het deel van de luchtbevochtiger dat met het water contact heeft, is bewerkt met een materiaal dat bacteriën doodt en de geurvorming van het water verminderd.

Luchtreinigers

Zoals al is gezegd, integreert Clean air optima de luchtreinigingfunctie vaak in luchtbevochtigers en -ontvochtigers. Ze maken echter ook apparaten die alleen lucht reinigen. De volgende technieken worden daarvoor gebruikt:

 • Voorfilter
  Een voorfilter stopt grote stofdeeltjes, zoals huidschilfers, pollen en haren.
 • Actieve koolstof
  Het actieve kool neutraliseert chemicaliën, rook, gas en geuren. Ook voorkomt die de groei van schimmels, bacteriën en virussen.
 • Ultraviolet licht
  We praten hier over UV-C straling. Die verwijdert schadelijke micro-organismen, onder meer ziektekiemen, schimmels, virussen en bacteriën.
 • Ionisator
  Een ionisator geeft negatieve ionen af. Die ionen zuiveren de lucht en verrijken die met actieve zuurstof. Onaangename geuren en schadelijke stoffen verdwijnen.

Leave a Reply