Radiator schoonmaken

Radiator schoonmaken

De meeste woningen hebben de beschikking over radiatoren die het huis verwarmen. Ben je echter nog niet voorzien van centrale verwarming en moet deze eerdaags worden aangeschaft, dan is één van de belangrijkste dingen dat je moet letten op de aansluiting. Het is van belang om te weten wat aanvoer en retourleiding is of waar deze komen te zitten. Je hebt namelijk aansluitingen die uit de muur komen maar ook uit de vloer.

Er zijn een aantal keuzemogelijkheden waar je rekening mee moet houden. Wordt je badkamer bijvoorbeeld gerenoveerd, dan is een design-radiator een geweldige keus.

De juiste temperatuur

Waar je ook op moet letten is het vermogen wat een radiator kan leveren. Een radiator moet in staat zijn om de ruimte goed te verwarmen. Je kunt berekenen welk vermogen je verwarming moet hebben om de ruimte op temperatuur te krijgen. Warmteafgifte wordt in Watts weergegeven. Een grote ruimte (de woonkamer) heeft een hogere warmteafgifte nodig dan bijvoorbeeld de kleinere badkamer. Het is natuurlijk ook van belang wat de gewenste warmte moet zijn.

Berekenen

Het is belangrijk om te weten wat de inhoud van de ruimte is. Dus lengte x breedte x hoogte uitrekenen. Bepaal dan de temperatuur en het aantal Watts wat hierbij hoort. Hieronder vindt je richtlijnen die je kunt gebruiken.

Voor een woonkamer is de aanbevolen temperatuur 22°C. Je hebt dan 85 Watt per m³ nodig.

In de badkamer is de temperatuur meestal wat hoger, namelijk 24°C. 93 Watt per m³ is dan een prima optie.

Ruimtes welke 18 tot 20 graden zijn, kunnen worden verwarmd met 70 tot 77 Watt per m³.

Voorbeeld

Heb je berekend dat je badkamer  (temperatuur 24 graden) een inhoud heeft van 15 m³ , dan heb je een radiator nodig van

15 x 93 Watt = 1.395 Watt

Isoleren

Om zoveel mogelijk warmteverlies te voorkomen is het verstandig om te isoleren. Met isolatiefolie bespaar je al heel wat warmteverlies. Het is natuurlijk heel goed, om de ruimte die je moet verwarmen, te voorzien van dubbele beglazing. Ook een geïsoleerde spouwmuur, dak en plafond zorgen er voor dat er minder gas, dus Watts worden gebruikt.

Ligt de te verwarmen ruimte aan de noordkant van de woning, dan zal er meer capaciteit nodig zijn dan aan de zuidzijde.

Schoonhouden van de radiator

Stinkende verwarming

Doordat er constant lucht langs de convectoren stroomt worden radiatoren stoffig aan de binnenzijde. De lucht neemt de stof mee en deze dalen in de gaatjes van de radiator. Omdat het stof door de hitte van de verwarming verschroeit, ontstaat er een muffe geur. Ook door voorwerpen die op de verwarming staan of er tegenaan worden gezet kan een nare lucht ontstaan.

Waarom radiator schoonmaken?

Het is verstandig om je radiator regelmatig te reinigen. Dit voorkomt een muffe lucht en zorgt er voor dat je radiator altijd regelmatig warm is. Je zult met een schone radiator minder stof in ademen. Het is dus beter voor je gezondheid. De verwarming rendeert optimaal en geeft zijn warmte beter af.

Stofzuigen

Voordat je begint met water, is het nodig om eerst te stofzuigen. Gebruik een kierenstofzuiger, hiermee kom je in de kleinste hoekjes van je radiator. Wat ook nuttig is om te gebruiken, zijn een haarföhn, luchtspuitbus en plumeau.

Leg wat kranten onder de verwarming en maak deze een beetje vochtig met een plantenspuit. Dit in verband met vallende stofpluizen. Deze blijven op de krant liggen en waaien niet weg. Gebruik een radiatorborstel om stofvrij te maken. Steek deze in de bovenzijde van de radiator en duw naar onderen. Herhaal dit voor alle secties van de verwarming. Heb je een design radiator, begin dan aan de bovenkant en werk zo langzaam naar beneden. Het losse stof en de pluizen worden gemakkelijk door de krant opgevangen.

Neem nu met een vochtige doek de hele radiator af. Daarna nadrogen met een zachte doek.

Gebruik een kierenzuiger

Om zo goed mogelijk in alle hoekjes van de radiator te zuigen is een kierenzuiger ideaal. Dit accessoire wordt meestal meegeleverd met een stofzuiger. Is dit niet het geval, schaf er dan eentje aan. Het scheelt enorm veel irritatie. Wanneer je met een gewoon mondstukje zuigt kom je niet zo makkelijk overal bij.

Rooster verwijderen

Wil je echt grondig stofzuigen, verwijder dan het sierrooster van de radiator. Dit is eenvoudig los te klikken. Eerst de zijbekleding verwijderen en daarna het rooster zachtjes lostrekken. Met de kierenzuiger kun je nu op de moeilijkste plekjes komen.

Schoonmaakmiddelen

Maak in ieder geval nooit gebruik van agressieve middelen. Een schurend middeltje als Cif, is helemaal niet nodig. Dit zou je verwarming alleen maar kunnen schaden. Vooral wanneer de radiator een hoogglans afwerking heeft, is een schuurmiddel uit den boze. Ook bleekwater moet nooit worden gebruikt om de radiator te reinigen.

Zacht schoonmaakmiddeltje

Ook met een mild reinigingsmiddel krijg je voldoende resultaat en een hygiënisch schone radiator. De ouderwetse Driehoek zeep is perfect voor deze klus. Maar ook allesreiniger en afwasmiddel wat gemaakt is op basis van plantaardige grondstoffen voldoet prima.

Tips

Hieronder een aantal tips die het reinigen van de radiator kan vereenvoudigen.

  • Het is verstandig om de radiator, bij bijvoorbeeld de wekelijkse schoonmaakbeurt, mee te nemen. Gewoon even de stofzuiger er langs en een vochtig doekje, voorkomt dat de verwarming vervuilt.
  • De radiators regelmatig even een stofzuigbeurt geven. Tijdens je dagelijkse stofzuigbeurt is het zo gepiept om af en toe de radiator extra aandacht te geven.
  • In de wintermaanden draait de radiator op volle toeren en dus altijd in gebruik. Een grote schoonmaakbeurt kan dus beter in de zomer worden toegepast.
  • Wanneer je echt helemaal out of the box wil gaan, kan de radiator worden gedemonteerd. Zo kom je bij ieder onderdeel en is de verwarming na montage helemaal spic en span.
  • Ben je helemaal klaar met schoonmaken, stofzuig dan de kamer helemaal grondig. Alle stofvezeltjes worden zo opgeruimd!