Pizzasteen schoonmaken

Pizzasteen schoonmaken

Pizza is het ultieme genieten voor veel mensen. Vooral kinderen zijn er dol op. Je kunt voor een pizza naar een Italiaans restaurant of deze bestellen bij een pizzeria. Of…een pizza uit de vriezer in de supermarkt halen. Ieder zijn ding natuurlijk…Wil je een echte lekkere pizza naar eigen inzicht belegd? Dan is het de moeite waard deze zelf te fabriceren. Een pizza hoeft helemaal niet ongezond te zijn, als je er maar gezonde en acceptabele ingrediënten mee belegd. Er is zelfs onderzoek gedaan of de pizza wel zo ongezond is als we denken. Een goede pizza met originele ingrediënten zou zelfs het risico op kanker aan maag- en darmstelsel kunnen verlagen.

Het verlagen van bepaalde kankersoorten kan in verband worden gebracht met tomaat en olijfolie. Dit zijn dan ook de producten die op veel pizza’s zijn terug te vinden. De pizza die je in de supermarkt koopt, zitten boordevol slechte suikers. Het is dus een aanrader om zelf een pizza te maken. Deze zijn immers veel lekkerdere en goed voor de gezondheid.

Origineel recept

Het recept voor een goede pizza bestaat uit 20% tomatensaus (zelf gemaakt van verse tomaten), 20% mozzarella, 4% olijfolie en ongeveer 50% bodem. Ga je je eigen verse pizza maken, gebruik dan volkoren pizzadeeg en niet te veel kaas. Oregano is een kruid wat veel wordt gebruikt in de Italiaanse keuken. Bestrooi hiermee als finishing touch je pizza en je krijgt de broodnodige antioxidanten binnen.

Wat is een pizzasteen

Pizzastenen zijn geschikt om op zeer hoge temperaturen te grillen en te bakken. Wordt meestal van keramisch compositiemateriaal gemaakt. De hitte wordt gelijkmatig vastgehouden, net als bij een gietijzeren pan. Een licht, knapperige pizzabodem ontstaat doordat een pizzasteen helpt om vocht af te voeren. Er zullen geen voedselaroma’s aan het natuurlijke oppervlak van de steen blijven zitten. Een pizzasteen is bedoeld om een pizza op klaar te maken maar kan ook helpen om warmte in de oven gelijkmatig te verdelen. Wanneer bijvoorbeeld kip wordt gebraden kan de braadpan op de voorverwarmde steen worden geplaatst. De onderzijde van een kip zal net zo snel bruin worden als de bovenzijde.

Gebruik van de pizzasteen

Altijd de koude pizzasteen op een koude gril of in een koude oven plaatsen. Warm de steen voor. Een pizzasteen moet ongeveer 200 graden Celcius zijn, voordat er op wordt gekookt. Opwarmen duurt zo’n 30 minuten.

Wanneer de steen voorverwarmd is bestrooi deze dan met maismeel. Gebruik een pizzaspatel om het voedsel op de steen te leggen. Bak nu de pizza of ander product.

Wanneer het eten klaar is laat de steen dan volledig afkoelen op de grill of in de oven. Let op! Nóóit een pizza doorsnijden wanneer deze nog op de steen ligt. Deze kan hierdoor ernstig beschadigen. Na het bakken kan de steen worden gereinigd.

Schoonmaken

Wanneer de steen helemaal is afgekoeld kan deze van de grill of uit de oven worden verwijderd. Vastgeplakte stukjes voedsel met een houten of hard plastic schraper verwijderen. Eventueel een nylon schuurlapje gebruiken.

Pizzasteen afnemen met warm water en droogwrijven met een zachte doek. Voordat de steen opnieuw kan worden gebruikt, moet deze minimaal 24 uur drogen. Plat opbergen (eventueel in de oven of op de grill).

Mocht de steen erg vies en zwart geworden zijn, dan kan baking-soda uitkomst bieden. Meng een eetlepel water met een eetlepel baking- soda. Met dit papje kan perfect worden geschuurd om hardnekkige resten te verwijderen.

Belangrijke tips!

  • Pizzasteen mag nóóit in de afwasmachine.
  • Absoluut géén reinigingsmiddelen gebruiken.
  • Altijd oppassen met water, gebruik dit niet te veel op de steen. Beter om een vochtige doek te gebruiken.
  • Gebruik géén bakpapier op de steen.
  • Strooi altijd wat maismeel of bloem op de steen, voordat de pizza er op wordt gebakken. Dit voorkomt kleven..
  • Een krokante bodem van de pizza krijg je door de steen hoog op te stoken. Snel bakken bevorderd het krijgen van een knapperige bodem.
  • In de loop van de tijd ontstaan er vlekken. Dat is niet erg, ze zullen de smaak niet beïnvloeden.