Muurtegels badkamer

Als je de badkamer opnieuw gaat betegelen, is de keuze van de muurtegels ontzettend belangrijk. Muurtegels hebben tenslotte niet alleen een esthetische functie, maar beschermen de muren ook tegen vocht en schimmel. Maar waar moet je rekening mee houden bij het kiezen van muurtegels? In dit artikel lees je alles wat je moet weten over muurtegels voor de badkamer.

1. Wat zijn de beste tegelmaterialen voor de badkamer?

De beste materialen voor badkamerwandtegels zijn keramiek, porselein en natuursteen. Deze materialen zijn bestand tegen vocht en schimmel en zijn gemakkelijk schoon te maken. Welke van de drie je kiest, hangt af van je persoonlijke smaak en budget.

1.1 Keramische tegels

Keramische tegels zijn sterk, duurzaam en verkrijgbaar in vele kleuren en vormen. Ook zijn ze relatief goedkoop en zeer geschikt voor vochtige ruimtes.

1.2 Porseleinen tegels

Porseleinen tegels zijn harder, slijt- en krasvaster dan keramische tegels en hebben ook nog eens een hogere wateropname. Porseleinen tegels zijn dus nog beter bestand tegen vocht en schimmel.

1.3 Natuurstenen tegels

Natuursteen heeft een natuurlijke uitstraling en is verkrijgbaar in vele soorten en maten. Houd er wel rekening mee dat natuursteen poreus is en daardoor meer onderhoud vereist.

2. Welke maat tegels kies je?

De grootte van de tegels is afhankelijk van de grootte van de badkamer en je eigen persoonlijke smaak. Over het algemeen zijn grotere tegels gemakkelijker schoon te maken, terwijl kleinere tegels meer voegen hebben en daardoor meer grip bieden.

3. Welke kleuren kies je voor de muurtegels?

Ook de kleur van de muurtegels is een belangrijke keuze. Lichte kleuren maken de badkamer optisch groter, terwijl donkere kleuren juist een meer luxe uitstraling geven. Houd daarnaast ook rekening met hoeveel natuurlijk licht de badkamer ontvangt.

3.1 Contrast tussen vloer- en wandtegels

Het is ook belangrijk om na te denken over het contrast tussen de vloertegels en de wandtegels. Kies je voor dezelfde tegels op de vloer en de wanden, of juist voor een ander patroon of kleur?

4. Moet je rekening houden met het patroon van de tegels?

Tegels met verschillende patronen kunnen een interessante en speelse uitstraling geven aan de badkamer. Bedenk wel dat drukke patronen bij kleine badkamers kunnen zorgen voor een benauwd gevoel.

4.1 Horizontale of verticale tegels?

Ook de richting waarin je de tegels plaatst, kan een groot verschil maken. Horizontale tegels laten de badkamer breder lijken, terwijl verticale tegels de hoogte van de badkamer benadrukken.

5. Hoeveel moet je investeren in muurtegels voor de badkamer?

De kosten van muurtegels variƫren enorm. Keramische en porseleinen tegels zijn doorgaans het voordeligst, terwijl natuurstenen tegels duurder zijn. Houd bij het bepalen van je budget rekening met de grootte van de badkamer en je persoonlijke smaak.

6. Hoe onderhoud je muurtegels?

Goed onderhoud van de muurtegels is belangrijk om de badkamer hygiƫnisch te houden. Maak de tegels regelmatig schoon met een mild schoonmaakmiddel en water. Vermijd daarbij agressieve schoonmaakmiddelen en een te hoge waterdruk.

7. Conclusie: kies de juiste muurtegels

Het kiezen van de juiste muurtegels voor de badkamer is geen eenvoudige beslissing. Denk goed na over de materiaalkeuze, kleur, grootte en patroon van de tegels en houd daarbij ook rekening met je budget en persoonlijke voorkeuren.

Veelgestelde vragen

1. Welk materiaal is het beste voor badkamertegels?

Keramiek, porselein en natuursteen zijn allemaal geschikt voor badkamertegels, afhankelijk van je persoonlijke smaak en budget.

2. Welke afmetingen zijn het beste voor badkamertegels?

De grootte van de tegels is afhankelijk van de grootte van de badkamer en je persoonlijke smaak.

3. Moet ik speciale schoonmaakmiddelen gebruiken voor badkamertegels?

Gebruik een mild schoonmaakmiddel en water om de badkamertegels schoon te maken. Vermijd agressieve schoonmaakmiddelen en een te hoge waterdruk.

4. Moet ik dezelfde tegels op de vloer en de wanden gebruiken?

Dat is afhankelijk van je eigen persoonlijke smaak. Een patroon of kleur op de vloer kan echter zorgen voor een interessante uitstraling.

5. Zijn natuurstenen tegels duurder dan keramische of porseleinen tegels?

Ja, natuurstenen tegels zijn over het algemeen duurder dan keramische of porseleinen tegels.