Meeldauw bestrijden

Meeldauw bestrijden

Meeldauw is een veel voorkomende plantenziekte. Meeldauw kenmerkt zich door witte en-of grijze stippen op de bladeren. Zit jouw plant onder witte of grijze stippen? Dan is de kans groot dat jouw plant last heeft van meeldauw. Meeldauw is een schimmel die je planten naar kan aantasten. Om je te helpen met de strijd tegen meeldauw lees je hier meer over wat meeldauw precies is, hoe je meeldauw kunt voorkomen en hoe je meeldauw het beste bestrijd.

Wat is meeldauw precies?

Meeldauw is zoals gezegd een plantenziekte die veel voorkomt. Vooral in de zomer (bij hogere temperaturen) kan de ziekte snel op komen zetten (echte meeldauw). Meeldauw kan ervoor zorgen dat bladeren bij je planten uitvallen en kan er zelfs voor zorgen dat planten sterven. Het is dus belangrijk om meeldauw direct te bestrijden. Meeldauw is een schimmel. Dit betekent dat meeldauw niet zelf de voedingstoffen kan verkrijgen die het nodig heeft om te groeien. Meeldauw parasiteert daarom op een gast (plant) om zo de nodige voedingstoffen te verkrijgen. Er bestaan 2 soorten meeldauw: echte meeldauw en valse meeldauw. Echte meeldauw tast vooral planten aan in warm en vochtig weer. Valse meeldauw tast planten aan in koud en vochtig weer. Echte meeldauw komt vaker voor dan valse meeldauw.

Meeldauw herkennen

Om meeldauw te kunnen bestrijden moet je het eerst kunnen herkennen. Hierbij zit er een verschil tussen echte meeldauw en valse meeldauw. Echte meeldauw is te herkennen aan gele vlekken op het blad. Dit breid zich langzaam maar zeker uit naar poederachtige, witte schimmelvlekken. Deze vlekken ontstaan op zowel de bladeren van de plant en de eventuele vruchten. Valse meeldauw begint ook met gele of bruine vlekken. Ook bij valse meeldauw breid dit zich uit naar witte schimmelvlekken. Echter zitten deze vlekken bij valse meeldauw onder het blad.

Oorzaken van meeldauw

Meeldauw kan in elke tuin tot uitbraak komen. Ook als al je planten gezond zijn. Dit is vooral bij echte meeldauw het geval. Valse meeldauw komt eigenlijk niet voor bij gezonde planten. Sporen val meeldauw worden op de wind of via dieren meegenomen en komen zo in je tuin terecht. Meeldauw zoekt naar een geschikte plant, dringt de plant binnen en begint zich uit te breiden.

Meeldauw voorkomen

Net als bij andere plantenziekten kun je meeldauw beter voorkomen dan genezen. Een goede manier om meeldauw te voorkomen is om planten niet te vochtig te maken. Meeldauw houdt namelijk van vochtige planten. Daarnaast hebben sterke planten die goed verzorgd worden minder last van meeldauw dan zwakkere planten. Zorg er ook voor dat planten niet te dicht op elkaar staan, zodat ze voldoende lucht krijgen. Door het water niet op de bladeren te sproeien zorg je ook voor meer lucht bij je planten. toch kan het voorkomen dat meeldauw zich op je planten vormt. Het is dan van belang om dit op een juiste wijze te bestrijden.

Meeldauw bestrijden

Het bestrijden van meeldauw kan lastig zijn. Als meeldauw zich eenmaal op de plant heeft genesteld kun je het beste de aangetaste delen van de plant verwijderen. Daarnaast kun je meeldauw bestrijden met verschillende middelen. Zo heb je natuurlijke en chemische middelen, waarmee je meeldauw kunt bestrijden. Een goed natuurlijk middel is bijvoorbeeld een combinatie tussen 2/5 melk en 3/5 water. Besproei na het weghalen van de aangetaste delen de plant met dit middel. Je kunt wat zout toevoegen aan het middel om te voorkomen dat slakken op de melk afkomen. Ook kun je meeldauw bestrijden door middel van azijn. Meng 1/3 azijn met 2/3 water. Sproei het middel vervolgens over de plant. Dit is een wat sterker middel.