Laminaat schoonmaken – oma weet raadt

Laminaatvloeren zijn een erg populair type vloerbedekking. Ze zijn duurzaam, onderhoudsvriendelijk en gemakkelijk schoon te maken. Voor degenen die geen tijd hebben om regelmatig een professional in te huren om de vloer schoon te maken, is het handig om te weten hoe je het zelf kunt doen. Oma wist daar vroeger alles van en daarom zijn haar huismiddeltjes vandaag de dag nog steeds nuttig. In dit artikel leer je een aantal handige tips en trucs om je laminaatvloer perfect schoon te maken.

Laminaat schoonmaken met water en zeep

Als je van plan bent om je laminaat schoon te maken met water en zeep, zorg er dan voor dat het water niet te heet is en dat je geen grote hoeveelheid water gebruikt. Gebruik een licht vochtige dweil om de vloer te reinigen en droog hem daarna af met een droge doek of een droge dweil. Zo voorkom je dat er water op de vloer blijft liggen en beschadigingen veroorzaakt.

Laminaat schoonmaken met azijn

Azijn is een natuurlijke en milieuvriendelijke reiniger die heel goed werkt op laminaat. Meng 1 kopje azijn met 1 liter warm water en gebruik dit mengsel om de vloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een licht vochtige dweil en droog daarna de vloer af met een droge dweil of doek. Gebruik geen azijn als je laminaatvloer in slechte staat is, want dan zou de azijn de vloer meer harm dan good doen.

Laminaat schoonmaken met baking soda

Baking soda is een veelzijdig en effectief reinigingsmiddel. Meng 1 theelepel baking soda met 1 liter warm water en gebruik het mengsel om de vloer schoon te maken. Schrob de vloer voorzichtig met een zachte borstel om hardnekkig vuil te verwijderen. Spoel de vloer vervolgens af met een vochtige dweil en droog hem af met een droge doek of dweil.

Laminaat schoonmaken met alcohol

Alcohol is een krachtige reiniger die vuil en vlekken op je laminaatvloer kan verwijderen. Meng 1/4 kopje alcohol met 1 liter warm water en gebruik dit mengsel om de vloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een licht vochtige dweil en droog de vloer daarna af met een droge doek of dweil.

Laminaat schoonmaken met theezakjes

Theezakjes zijn een goede manier om geurtjes te verwijderen. Ze kunnen ook gebruikt worden als reinigingsmiddel op laminaatvloeren. Zet een pot sterke thee en laat het afkoelen. Doop een dweil in de thee en wring hem goed uit. Gebruik de dweil om de vloer schoon te maken en droog hem vervolgens af met een droge dweil of doek.

Laminaat schoonmaken met groene zeep

Groene zeep is ook een veelzijdig en effectief schoonmaakmiddel. Meng 2 eetlepels groene zeep met 1 liter warm water en gebruik dit mengsel om de vloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een licht vochtige dweil en droog de vloer af met een droge doek of dweil.

Laminaat schoonmaken met baby olie

Babyolie is een goede manier om je laminaatvloer mooi en glanzend te maken. Meng 1/4 kopje babyolie met 1 liter water en gebruik dit mengsel om de vloer schoon te maken. Gebruik hiervoor een licht vochtige dweil en droog de vloer af met een droge doek of dweil.

Laminaat schoonmaken met schoonmaakmiddelen zonder zeep

Wanneer je een schoonmaakmiddel gebruikt om je laminaat schoon te maken, zorg er dan voor dat het een schoonmaakmiddel zonder zeep is. Gebruik een licht vochtige dweil om de vloer schoon te maken en droog hem daarna af met een droge doek of dweil.

Laminaat Vloer Schoonmaken – Hoe vaak?

Het is aanbevolen om je laminaatvloer minstens één keer per week te stofzuigen of te vegen; afhankelijk van wat je vloer nodig heeft. Als je vloer erg vuil is, kun je hem schoonmaken met één van de bovengenoemde methoden.

Laminaat Schoonmaken – Vermijd te veel water

Het is belangrijk dat je niet te veel water gebruikt bij het schoonmaken van je laminaatvloer. Wanneer er te veel water op de vloer terecht komt, kan het water naar binnen dringen en de vloer beschadigen. Gebruik daarom altijd een licht vochtige dweil en droog de vloer daarna goed af.

Laminaat Schoonmaken – Vermijd schurende materialen

Gebruik nooit schurende materialen, zoals schuurpapier of staalwol, om je laminaatvloer schoon te maken. Deze materialen kunnen de laminaatvloer beschadigen en krassen veroorzaken.

Laminaat Schoonmaken – Vermijd chemische reinigingsmiddelen

Gebruik geen chemische reinigingsmiddelen om je laminaatvloer schoon te maken. Ze kunnen de vloer beschadigen en het glanzende oppervlak aantasten.

Laminaat Schoonmaken – Verwijder vetvlekken direct

Als er vetvlekken op je laminaatvloer terechtkomen, verwijder ze dan zo snel mogelijk. Vet kan opdrogen en nog meer vuil aantrekken, wat het schoonmaken van de vloer bemoeilijkt.

Laminaat Schoonmaken – Maak gebruik van viltjes

Plaats viltjes onder meubelstukken om krassen op de vloer te voorkomen. Dit voorkomt dat het meubelstuk krassen achterlaat wanneer je het verplaatst.

Laminaat Schoonmaken – Vermijd natte vloermatten

Plaats geen natte vloermatten op je laminaatvloer. Het water kan in de vloer trekken en de vloer beschadigen. Plaats daarentegen droge vloermatten neer om de vloer te beschermen.

Laminaat Schoonmaken – Conclusie

Laminaatvloeren zijn, indien goed verzorgd, een lange tijd uitstekend te gebruiken. Door regelmatig te stofzuigen en vegen kan je laminaatvloer in goede staat blijven. Als je de vloer wilt schoonmaken, vermijd dan te veel water en schurende materialen. Gebruik in plaats daarvan milieuvriendelijke middelen zoals azijn en baking soda.

Laminaat Schoonmaken – Veelgestelde Vragen

1. Kan ik schoonmaakmiddel met ammoniak gebruiken om mijn laminaatvloer schoon te maken?
Nee, het is niet aanbevolen om schoonmaakmiddelen met ammoniak te gebruiken op laminaatvloeren. Dit kan de vloer beschadigen en het glanzende oppervlak aantasten.

2. Kan ik laminaatvloeren stomen?
Nee, het is niet aanbevolen om laminaatvloeren te stomen, omdat het vocht kan beschadigen en de vloer kan doen opzwellen.

3. Kan ik de vloer met bleekwater schoonmaken?
Nee, gebruik geen bleekmiddel op je laminaatvloer. Het kan de vloer beschadigen en verkleuren.

4. Hoe kan ik krassen op mijn laminaatvloer vermijden?
Gebruik viltjes onder meubelstukken en sleep geen zware of scherpe voorwerpen over de vloer.

5. Is het mogelijk om hartnekkig vuil van mijn laminaatvloer te verwijderen?
Gebruik hiervoor een zachte borstel en een speciaal laminaatreinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen zonder de vloer te beschadigen.

Veelgestelde vragen

Kan ik schoonmaakmiddel met ammoniak gebruiken om mijn laminaatvloer schoon te maken?

Nee, het is niet aanbevolen om schoonmaakmiddelen met ammoniak te gebruiken op laminaatvloeren. Dit kan de vloer beschadigen en het glanzende oppervlak aantasten.

Kan ik laminaatvloeren stomen?

Nee, het is niet aanbevolen om laminaatvloeren te stomen, omdat het vocht kan beschadigen en de vloer kan doen opzwellen.

Kan ik de vloer met bleekwater schoonmaken?

Nee, gebruik geen bleekmiddel op je laminaatvloer. Het kan de vloer beschadigen en verkleuren.

Hoe kan ik krassen op mijn laminaatvloer vermijden?

Gebruik viltjes onder meubelstukken en sleep geen zware of scherpe voorwerpen over de vloer.

Is het mogelijk om hartnekkig vuil van mijn laminaatvloer te verwijderen?

Gebruik hiervoor een zachte borstel en een speciaal laminaatreinigingsmiddel om hardnekkig vuil te verwijderen zonder de vloer te beschadigen.