Komkommer bewaren

komkommer bewarenKomkommers zijn de ideale dorstlesser. Goedkoop, makkelijk mee te nemen, heerlijk en gezond. Maar komkommers hebben wel een groot nadeel, namelijk dat ze snel slap en waterig worden. Dat komt omdat komkommers vaak verkeerd worden bewaard. We hebben allemaal geleerd dat groente en fruit in de koelkast bewaard moet worden om goed te blijven, toch? Er zit per slot van rekening niet voor niets een groentela in je koelkast.

Helaas is dat niet juist. In ieder geval voor komkommers is het aan te raden deze niet in de koelkast te bewaren.
Een uitzondering zijn koelkasten met een speciale “Fresh” lade. Hierin wordt niet alleen de temperatuur constant gehouden, maar wordt ook de luchtvochtigheid gereguleerd.


Waarom mag de komkommer eigenlijk niet in de koelkast worden bewaard? De reden is dat een koelkast te koud is. Als de temperatuur waarop een komkommer wordt bewaard onder de 10° komt, neemt een komkommer extra water op. Ook kan de schil dan beschadigen, wat sneller bederf in de hand werkt. Beter kun je de komkommer op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in een keukenkast. Je kunt een komkommer meestal een week of langer bewaren, als je wat simpele regels in acht neemt.

Schoonmaken

Een komkommer in de winkel is meestal verpakt in zijn eigen plastic folie. Het is beter deze folie direct te verwijderen zodra je thuis bent. Veel fruit en vruchten krijgen een “beschermende” laag om bederf tegen te gaan en er mooi uit te zien. Eigenlijk blijven hier altijd wel sporen van achter, zelfs als de leverancier beweert dat alles goed gewassen wordt. Het is dus altijd beter de folie te verwijderen en zelf de komkommer goed te wassen. Dan heb je meteen de mogelijkheid om de schil te controleren. Als er plekjes opzitten, of er zitten scheurtjes in de schil, dan kan je de komkommer beter zo snel mogelijk opeten.


Toch in de koelkast? Goed verpakken

Eerder hebben we gezegd dat een komkommer niet in de koelkast bewaard mag worden. Hoewel het beter is om je komkommer buiten de koelkast te bewaren, heeft niet iedereen een koele plek in huis om komkommers te bewaren. Als je dan toch de komkommer in de koelkast wilt bewaren moet je het volgende doen:

  • Zorg dat de komkommer goed droog is, en de schil geen beschadigingen heeft.
  • Rol de komkommer strak in keukenpapier.
  • Verpak hierna de verpakte komkommer in een ziploc zakje, dat is zo’n plastic zakje met een ritsje.
  • Leg de komkommer zo hoog mogelijk in de koelkast, en niet tegen de achterwand aan. Onder in de koelkast is de koudste plek van een koelkast en zorgt voor sneller bederf. En tegen de achterwand loop je het risico dat de komkommer bevriest.

Komkommer in stukjes

Soms wil je de komkommer niet in zijn geheel bewaren. Misschien omdat er wel een plekje op de schil zat, of je liever stukjes komkommer eet.
Je kan de komkommer eerst schillen, of niet, dat maakt niet zoveel uit. Als je de komkommer niet schilt, zorg dan dat deze goed gewassen is.
Doe de komkommer dan in een luchtdicht plastic bakje, dek het af met keukenpapier en dan het deksel erop. Zorg wel dat het bakje goed afsluit. Als je tussendoor een stukje komkommer neemt, vervang dat meteen het keukenpapier.
Verder net zoals bij hele komkommers, niet op de koudste plek in de koelkast bewaren.

Buiten de koelkast

Buiten de koelkast hoef je de komkommer niet speciaal te verpakken of te behandelen. Je kan de komkommer simpelweg wegzetten en gebruiken wanneer je wilt, zolang hij maar koel staat en bij voorkeur donker. Komkommer bewaren met de volle zon erop is geen goed idee. Zorg dat de komkommers niet strak op elkaar liggen of staan, het is goed als ze wat lucht hebben. Als je een stukje komkommer afsnijdt, dek het open stuk van de komkommer daarna goed af met folie.


Gevaarlijk bij komkommers

Let nog wel op het volgende. Komkommers zijn erg bevattelijk voor ethyleen, dit is een gas wat zorgt voor snelle rijping van sommige vruchten en fruit. Bananen, tomaten en meloenen staan er bijvoorbeeld bekend om dat ze veel ethyleen produceren. Dus hou je komkommer uit de buurt hiervan.

Inmaken

Tot nu toe hebben we het alleen gehad over verse komkommers, maar je kan komkommers natuurlijk ook heel goed inmaken.
Dan is je komkommer natuurlijk niet vers meer, maar je kan je komkommer enkele weken tot maanden bewaren.