Bijna ieder gezin heeft tegenwoordig een koelkast. Je kunt er ook eigenlijk niet van buiten. Groentes, melk, vleeswaren en andere bederfelijke voedingsmiddelen worden bewaard in de koelkast. Ee goede indeling voorkomt, dat je etenswaren niet snel bederven en langer houdbaar zijn. Immers, het bovenste gedeelte heeft weer een andere temperatuur dan de onderste lades. Op de juiste manier indelen, zorgt voor optimale versheid en smaak.
Ideale temperatuur
De ideale temperatuur van je koelkast ligt rond de 4ºC. Wanneer dit niet goed wordt aangegeven, koop dan een losse thermometer die bedoeld is om te gebruiken in je koelkast. Meestal kan deze geplakt worden. Doe dit ongeveer in het midden, tegen de zijwand. Per plank kan de temperatuur nogal eens verschillen.
Indeling koelkast
Bovenste deel koelkast
Het bovenste deel van de koelkast is het warmste. Hier kan het beste kaas, boter en eieren worden bewaard. Sauzen en geopende potten kunnen ook het beste bovenin worden gezet. Vooral de geopende potjes die een korte houdbaarheid hebben kunnen het beste vooraan worden neergezet. Zo vergeet je ze niet. Eieren kun je altijd het beste in de koelkast zetten. In de supermarkt staan eieren meestal gewoon ongekoeld in de winkel.
Onderste deel koelkast
Onder in de koelkast is de temperatuur het laagst. Voedingsmiddelen die onderhevig zijn aan bederf, kun je het beste hier plaatsen. Maaltijdrestjes, vis en vlees bederven snel en moeten dus zo koel mogelijk worden gehouden. Voorkom kruisbesmetting door de producten goed te verpakken. Wat ook belangrijk is, de voorkant is altijd warmer dan de achterkant van de koelkast. Dus wil je een product zo koud mogelijk bewaren, leg dit dan aan de achterzijde.
Groentelade
De lade voor groente is het meest geschikt om sommige fruitsoorten en groentes in te bewaren. De lades zijn niet helemaal afgesloten, zodat warmte goed kan ontsnappen. Niet alle groente en fruit moet in de groentelade worden bewaard. Zoals tomaten en bananen zullen in smaak en textuur inleveren Deze spullen dus buiten de koelkast bewaren. Citrusfruit daarentegen kan prima in de groentelades worden bewaard.
Deur koelkast
In de deur van de koelkast vindt je meestal een aantal plankjes waar bijvoorbeeld frisdrank en koffiemelk in kan worden bewaard. Ook potten met lang houdbare producten als kappertjes en zongedroogde tomaten kunnen in de koelkastdeur. Door het open- en dichtdoen van de deur, zijn producten die hier worden bewaard, onderhevig aan temperatuurwisselingen.
De juiste indeling
Je producten blijven het langste goed met bovenstaande indeling. Ook is er op deze manier een prima overzicht. Heb je kliekjes of aangebroken voedingsmiddelen die snel kunnen bederven, plaats dan een bakje in de koelkast met de tekst “Eat me first”. Je ziet dan in één oogopslag wat snel bederft en wat je misschien kunt gebruiken tijdens het koken. Wanneer het achterin de koelkast terecht komt zou je het kunnen vergeten. Zit er niet veel in je koelkast? Dan is dit prettig om, vóórdat je boodschappen doet, schoon te maken. Doe dit met regelmaat, om stank te voorkomen.
Stinkende koelkast
Wanneer je de koelkastdeur opentrekt is het wel zo prettig wanneer je een frisse geur ruikt. Stinkt het bij het openen van de deur? Dan is er iets niet oke! Een vieze lucht alsof er iets ligt te rotten wil je zo snel mogelijk verhelpen. Maar hoe komt zo’n penetrante geur in je koelkast?
Een vieze geur in je koelkast komt door schimmels en de aanwezigheid van bacteriën. Bacteriegroei wordt meestal veroorzaakt door restjes voedsel. Een lekkend melkpak of kruimels van etensresten kunnen zomaar gaan schimmelen. Let er dus altijd op dat je producten die over de datum zijn zo snel mogelijk moet verwijderen. Oude producten gaan altijd onfris ruiken en kunnen vreselijke stank veroorzaken.
Reinigen van de koelkast
Om de stank te verwijderen en bacteriegroei tegen te gaan is het een goed idee om de koelkast grondig te reinigen.
Schakel de koelkast uit en gooi beschimmelde en stinkende etenswaren in de vuilnisbak. Haal de overige producten ook uit de koelkast en maak een oplossing van azijn met warm water. Azijn is een heel goed middel om vieze luchtjes te neutraliseren.
Reinig met deze oplossing van water en azijn (1 deel azijn en 3 delen water) alle losse onderdelen en de binnenzijde van de koelkast. Ook de deurvakken en het flessenrek. Zorg dat je het afvoergaatje ook schoonmaakt. Hier kunnen zich namelijk nog al eens vuilresten in ophopen. Prik door met een satéprikker.
Maak na de vochtige schoonmaakbeurt alles goed droog en ruim de koelkast weer in.
Controleer ook altijd even het opvangbakje voor het dooiwater. Deze zit achter de koelkast. Het dooiwater wordt hierin opgevangen en weer verdampt door de compressorwarmte. Wanneer de boel verstopt zit en het water niet kan verdampen, zal dit ook stank veroorzaken..
Gebruik ook wat van de azijn/wateroplossing om de producten die je terugzet af te nemen. Bacteriën leggen zo het loodje en je koelkast ruikt weer fris en fruitig!
Je kunt de koelkast ook reinigen met een sodaoplossing of een gewoon regulier schoonmaakmiddel.
Tips om stank te voorkomen
- Nooit zomaar producten open en bloot in de koelkast bewaren. Vocht wat achterblijft zorgt voor bacteriën en stank
- Verpakkingen altijd goed afsluiten
- Regelmatig de koelkast helemaal reinigen
- Een gebruikt maar wel droog theezakje wil nog wel eens helpen om vieze luchtjes te absorberen. Leg een zakje op een theeschoteltje
- Ook zuiveringszout kan worden gebruikt om een stinkende koelkast tegen te gaan. Neutraliseer vieze luchtjes door een kommetje met zuiveringszout in de koelkast te zetten
- Zet een kopje azijn in de koelkast, maar ook een doorgesneden citroen trekt vieze luchtjes aan
- Natuurlijk kun je ook altijd een speciale luchtverfrisser voor de koelkast aanschaffen
Huis- tuin en keukenmiddeltjes
Nog een aantal middeltjes om stank in de koelkast tegen te gaan en/of te voorkomen,
- Een koffiepad neerleggen
- Natriumcarbonaat op een schoteltje
- Halve aardappel in een bakje ranja onafgedekt een nachtje in de koelkast
- Glas met koffie (de maling, dus geen gezette koffie)
- Witte boterham
- Mosterd
- Keukenzout