Kachelruit schoonmaken

Kachelruit schoonmaken

Het hebben van een houtkachel of pelletkachel brengt superveel gezelligheid in huis. Wanneer je niet even denkt aan de uitstoot die een houtkachel nu eenmaal heeft, kun je genieten van gezellige avonden in huis wanneer het buiten koud is en guur. Elke kachel heeft zijn voor- en nadelen. Daarom een paar tips wanneer je een houtkachel wil gaan aanschaffen

Houtkachel aanschaffen

Een kachel aanschaffen betekent dat je een duur product voor je living koopt. Een kachel schaf je niet zomaar aan. Je overweegt om een bepaald model aan te schaffen wat in jouw situatie past. Belangrijk zijn natuurlijk de kosten. En wil je een frontaal of juist een tweezijdig aangezicht. Wat is het doel van deze aankoop? Wordt het een kachel die je de hele dag laat branden of koop je er een voor de gezelligheid.

Waar moet je op letten?

Je moet natuurlijk bekijken of een houtkachel wel in je huis past. Er moet een schoorsteen aanwezig zijn of de mogelijkheid hebben om een kanaal naar boven te trekken. Woon je in een appartementencomplex dan is het lastig om een houtkachel te plaatsen. Je hebt zo wie zo een rookkanaal nodig. Ga je de kachel gebruiken als hoofdverwarming of als bijverwarming. Een houtkachel, speksteenkachel of tegelkachel zijn uitermate geschikt als hoofdverwarming. Je hebt een hoog rendementskachel nodig om de woonkamer naar behoren te verwarmen. Ben je van plan om alleen maar een bepaalde sfeer te creëren, dan is een kachel met een vermogen van 4kW voldoende.

Pelletkachel

Of je nu een houtkachel of een pelletkachel aanschaft, elke kachel heeft last van fijnstof-uitstoot. Een dichtbebouwde omgeving is eigenlijk not-done voor een pelletkachel. Slecht voor het milieu en de gezondheid. Heb je echter al een pelletkachel aangeschaft voordat de ophef over fijnstof begon, oké dan is het niet anders. Er was een jaar of 4 geleden nog een subsidie, dus er zijn toen veel mensen die een pelletkachel hebben aangeschaft.

Voordelen pelletkachel

Wanneer je de pelletkachel brand heb je geen aardgas nodig. Een pelletkachel is minder vervuilend dan aardgas. Heb je een huis wat niet goed is geïsoleerd, dan is deze kachel prima om goed te verwarmen tegen een redelijke prijs. Een pelletkachel is betaalbaar.

Nadelen pelletkachel

Er komt fijnstof vrij bij de verbranding van pellets. Gebeurt dit in grote hoeveelheden, dan is dat slecht voor de gezondheid. Je hebt best wel veel ruimte nodig voor opslag, echter wel veel minder dan bij een houtkachel. Er worden bomen gekapt om pelletkorrels te fabriceren. CO 2 wat in de bomen zit komt vrij.

Roetaanslag

Wanneer je een hout- of pelletkachel aanschaft doe je dit hoofdzakelijk voor de warmte. Maar het dansen van de vlammetjes is ook een prettig en een relaxt aangezicht. Echter, de ruitjes van de kachel worden zwart door roetaanslag en moeten dus regelmatig worden gereinigd.

Droog brandhout

Om nou zo min mogelijk roetaanslag te voorkomen is het verstandig de kachel direct goed heet te laten worden. Bij het op temperatuur komen van de kachel ontstaat namelijk roetaanslag. Droog brandhout gebruiken, veroorzaakt zo min mogelijk aanslag. Tevens wordt de trek van het rookkanaal verbeterd.

Wanneer de kachel op de juiste manier wordt aangestoken vermijd je ook het snel zwart worden van de kachelruitjes.

De trek verbeteren

Door de trek te verbeteren kun je veel problemen met een houtkachel oplossen. Het beste is om zo droog mogelijk materiaal te gebruiken. Droge kranten of aanmaakhoutjes ontbranden snel en zorgen voor een warme luchtstroom. Dit helpt om voldoende trek te genereren. Altijd droog hout stoken. Hout moet minstens twee jaar goed drogen voordat je het gaat gebruiken. Wanneer het vuurtje goed brandt ga je over op langzamer brandende houtsoorten. Er zijn houtvochtmeters in de handel waarmee je de vochtigheidsgraad goed kunt meten.

Onvolledige verbranding

Door vochtig hout te branden ontstaat meer rookontwikkeling en dus roetaanslag op je kachelruitjes. Het hout zal niet volledig verbranden waardoor je meer kans hebt op aanslag.

Kachelruitjes schoonmaken

Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die je kunt gebruiken om je kachelruitjes schoon te maken. Toch zijn er een heleboel goedkopere alternatieven zoals;

As en krantenpapier

De as die in je houtkachel ontstaat door ontbranding kan goed worden gebruikt om je ruitjes te doen glanzen. Maak krantenpapier of keukenpapier vochtig met water en doop voorzichtig in de as. Wrijf nu met de aszijde tegen de roetaanslag en je zult zien dat de aanslag loskomt. Niet direct resultaat? Herhaal dan nogmaals.

Schoonmaakazijn

Schoonmaakazijn kan voor een groot aantal doeleinden worden gebruikt. Zo ook het reinigen van kachelruitjes. Je kunt dit eventueel in combinatie met as doe, dan zijn de ruitjes nog sneller schoon.

Ammoniak

Doe 50% water en 50% ammoniak in een spuitflesje en spray de ruitjes goed in. Daarna met een oude krant de roet verwijderen.

Koude thee

Koude thee is een probaat middel tegen roetaanslag. Wrijf met een doekje wat je hebt gedoopt in koude thee over de ruitjes en weg is de aanslag. Voor dit klusje kun je ook een gebruikt theezakje gebruiken.

Op de juiste manier de kachel aansteken

Wanneer je hout aansteekt ontstaat er warmte. Hierdoor komt houtgas vrij en dit is de eigenlijke brandstof. Een mooi vuurtje creëer je door tevens gebruik te maken van zuurstof en temperatuur.

De Zwitserse methode

De Zwitserse methode is de nieuwe manier om je kachel op de juiste manier te ontbranden. Nederlanders leggen meestal grote blokken hout in de kachel met daartussen aanmaakblokjes of houtjes. Het is echter veel beter om het dikke hout op de bodem te stapelen en dan de kleinere stukjes hout daar boven op. Bovenop deze stapel leg je een aanmaakblokje en steekt dit aan. Het hout wordt langzaam opgewarmd en het vuur baant zich een weg naar beneden. Deze manier veroorzaakt bijna geen rook en er komen amper nog giftige stoffen vrij. Een manier van stoken die ook prettig is voor de buurtbewoners en door weinig rookontwikkeling, komt er niet zo snel roet op de kachelraampjes.