Inductie schoonmaken

Als je een inductie kookplaat hebt, weet je dat dit type kookplaat veel voordelen biedt ten opzichte van traditionele kookplaten. Het is snel en energiezuinig, maar vereist wel specifieke manieren van reiniging om het in topconditie te houden. In dit artikel zullen we je enkele tips geven over hoe je je inductie kookplaat op de juiste manier kunt schoonmaken.

1. Kookplaat af laten koelen

Het is belangrijk om de inductie kookplaat te laten afkoelen voordat je begint met het schoonmaken. Dit voorkomt dat je jezelf verbrandt en het beschermt ook de kookplaat zelf, omdat sommige reinigingsmiddelen schade kunnen veroorzaken als ze op een hete kookplaat worden aangebracht.

2. Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Je kunt niet zomaar elk reinigingsmiddel gebruiken om de inductie kookplaat schoon te maken. Het is het beste om een speciaal reinigingsmiddel voor inductie kookplaten te gebruiken, omdat deze middelen zijn ontworpen om de kookplaat te reinigen zonder schade te veroorzaken. Gebruik geen schuurmiddelen, agressieve schoonmaakmiddelen of steelwol omdat deze de kookplaat kunnen beschadigen.

3. Gebruik zachte doeken of sponzen

Zodra je het juiste schoonmaakmiddel hebt gevonden, moet je er ook voor zorgen dat je zachte doeken of sponzen gebruikt om de kookplaat schoon te maken. Gebruik nooit een stijve borstel of een ruwe spons, omdat deze de kookplaat kunnen beschadigen.

4. Reiniging na elk gebruik

Het is een goed idee om de inductie kookplaat na elk gebruik schoon te maken. Dit voorkomt dat voedselresten zich ophopen en verbranden. Als je de kookplaat na elk gebruik schoonmaakt, hoef je geen agressievere schoonmaakmethoden te gebruiken.

5. Reiniging voor zware vervuiling

Als je merkt dat er zware vervuiling op de kookplaat zit, zoals ingebrande voedselresten, kun je het beste een speciale inductie kookplaatreiniger gebruiken. Deze middelen zijn specifiek ontworpen om deze hardnekkige vlekken te verwijderen zonder de kookplaat te beschadigen. Laat het middel enige tijd inwerken voordat je het afveegt met een zachte doek of een spons.

6. Voorkom krassen

Krassen kunnen de kookplaat beschadigen en de werking van de inductie kookplaat verstoren. Om krassen te voorkomen, kun je het beste geen pannen of potten over de kookplaat slepen en geen schuurmiddelen gebruiken.

7. Schakel de stroomtoevoer uit

Voordat je begint met het schoonmaken van de inductie kookplaat, moet je ervoor zorgen dat je de stroomtoevoer uitschakelt om geƫlektrificeerde oppervlakken te vermijden.

8. Regelmatig onderhoud

Naast het dagelijks reinigen van de inductie kookplaat is het belangrijk om regelmatig onderhoud uit te voeren. Dit omvat het verwijderen van voedselresten en het behandelen van de kookplaat met een speciaal beschermingsmiddel voor inductie kookplaten.

9. Vermijd hete suikers

Als je hete suikers op de inductie kookplaat laat vallen, zullen ze smelten en zich verspreiden over de kookplaat. Dit kan moeilijk te verwijderen zijn en kan de kookplaat beschadigen. Als dit gebeurt, laat de kookplaat dan afkoelen en gebruik een speciale inductie kookplaatreiniger om het schoon te maken.

10. Wees voorzichtig met scherpe voorwerpen

Als je scherpe voorwerpen zoals mesjes gebruikt om voedsel te snijden op de inductie kookplaat, kan dit krassen veroorzaken. Het is altijd beter om snijplanken te gebruiken en voedsel niet direct op de kookplaat te snijden.

11. Reiniging van ingebrande suiker

Als er ingebrande suiker op de inductie kookplaat zit, kun je het beste een scheermesje of een speciale reiniger gebruiken om het te verwijderen. Gebruik geen ruwe sponzen of schuurmiddelen, omdat dit de kookplaat kan beschadigen.

12. Voorkom vlekken

Als je merkt dat er vlekken op de kookplaat zitten, kun je deze het beste zo snel mogelijk schoonmaken om permanente vlekken te voorkomen. Gebruik een speciale reiniger om de vlekken te verwijderen en gebruik zachte doeken of sponzen om de kookplaat schoon te maken.

13. Verwijderen van vet

Als er vet op de inductie kookplaat zit, kun je het beste een speciale reiniger gebruiken om het te verwijderen. Gebruik nooit water om vet te verwijderen, omdat dit de kookplaat kan beschadigen.

14. Verwijdering van kalkaanslag

Als er kalkaanslag op de inductie kookplaat zit, kun je het beste een speciale reiniger voor kalkaanslag gebruiken. Gebruik geen azijn of citroensap omdat dit de kookplaat kan beschadigen.

15. Onderhoud van de randen

Houd de randen van de inductie kookplaat ook schoon. Gebruik een kleine borstel om vuil en stof te verwijderen en gebruik een speciale reiniger om het schoon te maken.

Als je deze tips opvolgt, kun je jouw inductie kookplaat in topconditie houden en kun je er nog vele jaren van genieten.