Tegenwoordig heeft iedereen een baan buitenshuis. Zowel mannen als vrouwen moeten vaak alle zeilen bijzetten om op een prettige manier te leven. Vooral wanneer er kinderen zijn, kan het nog wel eens rommelig worden in huis. En niet alleen kinderen maken rommel maar wat te denken van huisdieren. Als gezin heb je er behoefte aan om, wanneer je thuis komt van werk of school, het huis opgeruimd terug te vinden. Er zijn een aantal tips die er voor zorgen dat je een opgeruimd huis krijgt en niet wanneer je uit je werk komt direct aan de slag moet om de troep van de vorige dag op te ruimen. Het geheim zit hem natuurlijk in het direct opruimen wanneer je iets niet meer gebruikt. Vooral een goede stelregel om de kids aan te leren..
Wanneer een huis rommelig is geeft dit best wel stress. Een opgeruimd huist geeft een opgeruimde geest. Stress vindt niemand fijn.
Vaste plekken
Eén van de belangrijkste dingen om een opgeruimd huis te krijgen is het realiseren van vaste plekken. Sleutels en bepaalde kledingstukken kunnen een bron van ergernis geven, wanneer deze overal en nergens kunnen liggen. Vooral autosleutels zijn bij veel mensen “zoek”.
Een vaste plek geeft rust en je hoeft nooit lang te zoeken. Ook is een huis wat opgeruimd is sneller schoon. Geeft een prettige, rustige uitstraling. Rommel geeft stress en onrust in een woning.
Etenswaren
Vooral in de ochtenduren kan het behoorlijk druk zijn in een gezin met kinderen. Iedereen moet naar werk of school en zal snel even willen ontbijten. Hoe vaak gebeurt het niet dat alles op de ontbijttafel blijft staan? Voorkom dit door iets eerder op te staan, zodat je tijd hebt om de ontbijtrommel op te ruimen. Mieren en ander ongedierte zal op een slecht moment op zoek gaan naar kruimels of nog erger een pot jam beklimmen die nog half open op tafel staat. Onhygiënisch en vervelend om dit direct wanneer je thuis komt op te moeten ruimen.
Bedden opmaken
Het is echt niet nodig om s’morgens je bed strak op te maken. Een keurig opengeklapt dekbed is natuurlijk ook prima en beter voor de gezondheid. We transpireren ’s nachts en dit kan nergens heen wanneer we direct na het opstaan ons bed gaan opmaken. Klap het open zodat overdag al het overbodige vocht kan verdampen. Het is een fluitje van een cent om in de avond het bed weer netjes dicht te vouwen. En ook belangrijk…leer het je kinderen!
Plan van aanpak
Het is ondoenlijk om goed op te ruimen en halverwege andere dingen te gaan doen. Denk hierbij aan het opruimen van papieren en foto’s. Voor je het weet ben je allerlei fotboeken aan het bekijken en vergeet je de tijd. Het is slimmer om de boeken en foto’s even apart te leggen en rustig ’s avonds op de bank te bekijken en uit te zoeken.
Wanneer je begint met opruimen, doe dat dan kamer voor kamer en dat hoeft niet allemaal op één dag. Plan bijvoorbeeld elke week een paar uur om één ruimte of een garderobekast onder handen te nemen. Gooi weg wat weg moet of verkoop het. Ook kan je altijd spullen bij de kringloopwinkel brengen. Er zijn genoeg mogelijkheden om een opgeruimde kast of kamer te realiseren.
Iedere dag
Het is eigenlijk een must om elke dag een minuut of 10 op te ruimen. Maak bijvoorbeeld elke ochtend de boel aan kant zoals de ontbijtspullen en de slaapkamer. Wanneer ’s avonds na de maaltijd de kinderen naar bed zijn, kan nog snel even het speelgoed in de daarvoor bestemde speelgoedkast worden gedaan. Het is natuurlijk veel beter dat de kinderen dit zelf even leren. Probeer elke dag even met de kids te oefenen.
Kleine ruimtes
Vooral in kleine ruimtes is het een must om zo flexibel mogelijke opbergruimtes te realiseren. Studenten kunnen misschien met de volgende opruim- en opbergtips wel uit de voeten.
Onder je bed
Investeer in plastic dozen met deksel en zorg dat deze onder je bed kunnen worden geschoven. Handig om winter- of zomerkleding in op te bergen of spullen die je maar één paar keer per jaar nodig hebt. Kerst- en paasspulletjes kunnen zo 12 maanden lang prima stofvrij worden bewaard.
Haken
Verticale opbergruimtes zijn handig om zoveel mogelijk vloeroppervlak vrij te houden. Denk hierbij aan haken om op deuren te bevestigen voor het ophangen van jassen etc. Maar ook pannen, je gitaar, zakken wasgoed en tassen kunnen met haken aan de muur worden bevestigd.
Wees creatief
In een kleine ruimte een piano plaatsen, daar denk je niet zo snel aan. Maar als muziekstudent is dit misschien wel nodig. Gebruik de piano dan ook gelijk als boekenplank. Onder bepaalde meubels kunnen mandjes worden gehangen waar je weer allerlei spulletjes in kwijt kunt.
Garage of schuur
Kijk maar is om je heen….bij de meeste mensen wordt de garage gebruikt als schuur. De auto staat veelal geparkeerd op de oprit. Dat is natuurlijk een keus. Wil je een opgeruimde garage die dan dienst doet als schuur, verdiep je dan eens in opbergsystemen.
Garage opruimen
Wanneer je begint met de garage aan kant te maken, haal dan eerst alles er uit. Er zijn misschien voorwerpen die opgehangen kunnen worden. Ski’s, fietsen en tuingereedschap kan een hangend plekje aan de muur of plafond krijgen. Vooral bij fietsen scheelt dit enorm veel ruimte. Gebruik stevige stellingkasten waar onderhoudsproducten zoals verfblikken etc. kunnen worden opgestapeld.
Wanneer alles op zijn plaats hangt of staat blijft er misschien wel ruimte over om je auto te parkeren. Best fijn een auto in de garage…je hoeft dan géén ramen meer te krabben met vriezend weer…( scheelt weer tijd 🙂
KonMarie
KonMarie is een opruimsysteem wat is ontwikkeld door Marie Kondo. Marie Kondo is een Japanse vrouw die bestsellers heeft geschreven en zich helemaal heeft toegelegd op het opruimen van huizen. Haar boeken worden over de hele wereld gelezen en kunnen een inspiratiebron zijn om je huis helemaal opgeruimd te krijgen. De KonMarie methode draait om voorwerpen en spulletjes waar je een blij gevoel van krijgt. Volgens Marie Kondo is het beter om op categorie op te ruimen, dus niet op ruimte. Wanneer je tijdens het opruimen spullen tegenkomt waar je absoluut niet blij van wordt en geen vreugde meer uithaalt, doe deze dan weg. Het kan echt de moeite waard zijn om je eens te verdiepen in de KonMarie methode en er een boek over te lezen.