Houtworm is een verzamelnaam voor de larven die hout beschadigen. Je herkent het meestal door de piepkleine gaatjes in het hout. Vooral onbewerkt hout vinden houtwormen fantastisch voedsel. Bouwconstructies die aangevreten kunnen zijn door houtworm, zijn onder andere kappen van huizen, schuren, vloeren en ja zelfs meubels kunnen zijn aangetast. Om grote constructieschade te voorkomen is het belangrijk om direct de houtworm te gaan bestrijden.
Kevers en larven
Een aantal kevers die in Nederland leven, produceren larfjes die in hout leven. De boktor, houtwormkever en bonte knaagkever zijn een drietal kevers die hun eitjes in hout leggen, waar vervolgens de larven in dit hout leven. De gaatjes die je in het hout tegen komt worden door de larven gemaakt. Kleine hoopjes zaagsel is een bewijs dat er houtworm in het hout zit. Er zijn nathoutboorders maar ook drooghoutboorders. De woorden zeggen het al. Drooghoutboorders houden zich graag op in hout wat droog is. Gedroogd hout in opslagplaatsen en gebouwen kunnen door de larven van de huisboktor of de houtwormkever zijn aangetast.
De nathoutboorders vindt je meestal buiten in het bos. Ze tasten levende bomen aan, maar je kunt ze ook vinden in openhaard hout.
De levenscyclus
De larven van de houtwormkever leven ongeveer 3 jaar. De huisboktor produceert larven die wel 4 tot 12 jaar in leven kunnen blijven.
De eitjes die in het hout worden gelegd komen na een aantal weken uit. Jarenlang graven ze door het hout. Op een bepaald moment gaan ze verpoppen en is de volwassen houtwormkever een feit. De kever verlaat het hout en leeft gemiddeld een week of 4.
De houtwormkever kan vliegen en is dus in staat om je woning binnen te dringen. Deze kever zoekt hout waar weer eitjes in gelegd kunnen worden. Op deze manier begint de cyclus weer van voor af aan.
Een houtwormkever wordt 2 tot 5 mm. lang, is donkerbruin en heeft een halsschild wat gewelfd is. Houtwormkevers bestaan weer uit verschillende soorten. De grote houtwormkever, wordt ook wel de bonte knaagkever genoemd, de gewone houtwormkever en de spinthoutkever zijn een aantal categorieën.
Wanneer het vrouwtje van de houtwormkever haar eitjes heeft gelegd, duurt het nog een week of 3 voordat deze uitkomen. Larven worden niet groter dan 6 mm. en vliegen na 3 jaar uit. In deze drie jaar heeft de larf heel veel schade aangericht.
De Boktor
De boktor wordt nogal eens met een houtwormkever verwisseld. Toch is de boktor qua uiterlijk en kenmerken anders dan een houtwormkever. De larven zijn wel beiden houtaantastende larven, maar de verschillen tussen beide kevers zijn groot. Zo zal een boktor zich veel dieper in het hout graven, terwijl de houtwormkever meer aan de oppervlakte zal blijven. Een boktorlarf wordt wel 3 cm groot terwijl die van de houtwormkever niet groter wordt dan 0,6 mm. In de boorgaatjes zit ook een verschil. De boktor maakt ovale gaatjes en de houtwormkever ronde. Je kunt dus aan de gaatjes zien welke kever zich in het hout heeft gevreten.
Onbehandelde houtsoorten
De larven van de houtwormkevers en de boktor kiezen het liefste voor onbehandeld hout. Vooral oude huizen met vloeren die onbewerkt zijn kan door de houtwormkever beschadigd worden. De drooghoutboorders zitten het liefst in naald- en loofhout. Denk hierbij aan constructies in kerken, scholen en boerderijen.
Nathoutboorders
Vooral hout in de buitenlucht kunnen nathoutboorders bevatten. Gevelde bomen zijn een prooi voor deze insecten. Pas op met open haard hout. Hier kan de boktor in zitten en op deze manier je huis binnen dringen.
Hoe herken je houtworm
Door snel te reageren op houtworm kan veel schade en overlast worden voorkomen.
- Controleer steeds weer houten balken en houten meubels op gaatjes. Soms is de houtworm niet meer actief . Dit kan herkend worden aan de kleur van de gaatjes. Zijn deze wat lichter van kleur, dan zijn er larven actief in het hout.
- Luister goed of er geknaag aanwezig is. Vooral de boktorlarven kunnen geluid maken en is in de zomer actief.
- Boormeel kan worden opgevangen. Maak dan alles stofvrij en leg een wit papier of laken op de plek waar je het zaagsel vond. Ligt er na een week weer boorsel, dan is er houtworm aanwezig.
- Let op kevers die vliegen. Vooral wanneer je deze in huis vindt is het zaak om al het hout goed in de gaten te houden en de kevers te vangen.
Houtworm voorkomen
- Openhaardhout altijd buitenshuis bewaren. Houtworm kan zich via dit hout in huis verspreiden.
- Controleer altijd oude meubels op houtworm. Vooral wanneer je ze aanschaft via bijvoorbeeld een kringloopwinkel. Tweedehandsmeubels altijd goed bekijken voordat je tot koop overgaat.
- Probeer altijd binnenshuis voor bewerkt hout te zorgen. Lakken, beitsen of verven is dan geen overbodige luxe. Bewerkte meubelen hebben minder snel last van houtworm.
- Houten delen kunnen altijd preventief door een professioneel bedrijf worden behandeld.
Bestrijden
Er zijn tegenwoordig prima middelen op de markt waarmee jezelf de houtwormkever kunt bestrijden. Er zijn echter ook een paar huis-tuin en keukenmiddeltjes die ook bewezen hebben dat je de houtwormkever plus larven weg krijgt.
Petroleum
Een mogelijkheid om zelf houtworm te bestrijden is petroleum. Het hout waar de larven in verblijven zal helemaal moeten worden ingesmeerd met dit stinkende goedje. De houtworm zal zeker doodgaan wanneer deze in contact komt met petroleum. Een nadeel is, dat petroleum niet helemaal kan doordringen in het hout. Ben je er dus van overtuigd dat de boktorlarf in het hout zit (ovale gaatjes), dan is de kans kleiner dat deze dood zal gaan. Deze larven dringen diep in het hout. Houtwormlarfjes (de ronde gaatjes) zitten meer aan de oppervlakte. Eitjes zullen ook niet doodgaan met dit middel. Je zult dus vaker moeten herhalen.
Kou en hitte
Intense kou en extreme hitte, daar kan de houtworm absoluut niet tegen. Kleine houten voorwerpen die zijn aangetast kunnen twee weken in de vriezer worden gelegd. De houtworm gaat dood. Ook zou je een houten voorwerp in de oven kunnen leggen. Grote houten voorwerpen zijn voor dit soort bestrijding niet te doen.
Gif
Om met puur gif aan de gang te gaan is voor de particulier niet echt een aanrader. Het gif is op basis van permethrin. In de volksmond wordt dit aangeduid als houtwormdood. Dit gif is erg slecht voor de gezondheid en kan beter worden overgelaten aan mensen die er verstand van hebben. Een houtwormspecialist weet met dit soort middelen goed om te gaan. Wil je toch zelf gaan bestrijden bekijk dan eens de bovenstaande middelen.