Rijst is een veelzijdig en lekker product dat in heel wat maaltijden een onmisbaar onderdeel is. Maar hoe lang kan je rijst eigenlijk bewaren? Zit er een verschil tussen de verschillende soorten rijst en wat zijn de beste bewaaradviezen? Dringend tijd om eens op onderzoek uit te gaan.
Gekookte rijst
Is de rijst reeds gekookt? Dan is het algemene advies dat je het nooit langer dan drie dagen in de koelkast laat staan. Vries je de gekookte rijst in dan valt het aan te raden deze binnen de drie maand na invriezen te consumeren. Hier zit quasi geen verschil in afhankelijk van het type rijst.
Ongekookte rijst
Ongekookte rijst is een ander verhaal. Zo is het eerst en vooral al belangrijk om na te gaan wat het exacte type rijst is. Zo goed als alle gewoonlijke varianten zijn zeer lang houdbaar, maar er zit wel degelijk een verschil op als de rijst bijvoorbeeld gemengd is met groenten of een ander product. In dat geval ga je best even na wat de finale houdbaarheidsdatum is van dat ander product.
De bewaring
Veel hangt ook af van hoe de rijst bewaard is. Is de rijst in een luchtdichte verpakking bewaard gebleven? Dan is er in principe geen houdbaarheidsdatum en mag je rijst altijd nog koken en consumeren. Is dit niet het geval? Dan hanteer je als algemene regel dat rijst na drie jaar vervallen is. Hoe dan ook is het zo dat na drie jaar bewaring de rijst zijn kwaliteit begint te verliezen. De geurigheid en smaak trekken weg waardoor de rijst zelfs als ze geschikt is voor consumptie niet meer lekker is.
De geurtest
Het kan echter ook voorkomen dat micro-organismen in de rijst terecht zijn gekomen bij een foutieve bewaring en zijn beginnen schimmelen. Het valt dan ook altijd aan te raden even je neus te gebruiken. Rijst die zurig ruikt of doet denken aan bedorven olie is rijst die bij voorkeur niet meer in de pot terecht komt. Heb je je twijfels over de kwaliteit van de rijst? Laat hem dan gewoon staan en koop een nieuw pakje.