Houdbaarheid condooms

Houdbaarheid condooms

houdbaarheid condoomsHet condoom is zo’n product dat overal en nergens rondslingert. Ze zitten in je portemonnee, in je nachtkastje en nog ergens onderin een tas. Als je er snel eentje nodig hebt, is het vaak even zoeken geblazen. Aangezien condooms veelal van rubber zijn, zou je verwachten dat condooms eeuwenlang houdbaar zijn. Maar is dat wel zo?

Op veel condoomverpakkingen staat een productiedatum en een houdbaarheidsdatum. De houdbaarheidsdatum is in veel gevallen vijf jaar na de productiedatum. Het lijkt onnodig dat er een houdbaarheidsdatum zit op condooms, maar na verloop van tijd vermindert de elasticiteit en neemt de kans op scheuren toe. Ook kan het glijmiddel, indien aanwezig, gaan klonteren. Natuurlijk is het niet zo dat een condoom precies op de dag van de houdbaarheidsdatum vergaat, het is meer een indicatie. Waar en hoe de condoom is bewaard speelt natuurlijk ook mee.

Naast de houdbaarheidsdatum zijn er nog een aantal andere factoren waar je op kunt letten om te beoordelen of een condoom nog houdbaar is. Condooms zijn gevoelige producten. Waar en hoe de condooms zijn bewaard is daarom ook erg belangrijk.

Ten eerste is het belangrijk dat een condoom niet bewaard is in een omgeving met scherpe producten. Onderin een tas bij een pincet of punaise is het niet erg veilig. Voordat u het condoom dan gebruikt, is het verstandig om deze te controleren.

Ook is het van belang dat het condoom op een koele, droge plek is bewaard. Hitte kan een condoom beschadigen.

Daarnaast is het altijd belangrijk om op uw instinct te vertrouwen. Voelt het condoom vies of beschadigd aan? Dan is het beter om deze weg te gooien en een nieuwe te pakken.