Champagne is natuurlijk bij uitstek het drankje dat we consumeren bij speciale gelegenheden. Gelet op het feit dat er geen houdbaarheidsdatum op de meeste flessen staat en het idee dat ook champagne nog kan rijpen zien we vaak niet op een jaartje meer of minder in de kast. Maar klopt dat idee eigenlijk? Kan je champagne bewaren en hoe lang dan eigenlijk?
Kan je champagne bewaren?
Laten we al gelijk één zaak duidelijk stellen: champagne is zo goed als altijd op dronk als ze verkocht wordt in de supermarkt of drankenhandel. Dat betekent dat er geen sprake is van verder rijpen en je zo goed als altijd de fles maar best binnen afzienbare tijd soldaat maakt. Een uitzondering op deze regel zijn de echte vintage champagnes die specifiek bedoeld zijn om een lange tijd houdbaar te zijn. Wil je toch voor langere tijd een fles bewaren voor een speciale gelegenheid? Dan bewaar je hem best horizontaal in een tocht- en geurvrije ruimte met een temperatuur rond de 10 graden Celsius.
Hoe lang kan je champagne bewaren?
Hoe lang je champagne kunt bewaren hangt af van een groot aantal factoren. Zo speelt de samenstelling van druivenrassen een rol net als de kwaliteit van de druif. Kleine flessen bewaren minder lang dan grote flessen en ook de condities van bewaring zorgen voor verschil. Een goed bewaarde champagne die trillingsvrij (dus bijvoorbeeld niet in de koelkastdeur) bewaard wordt kan in de regel even lang bewaard blijven als hij gerijpt heeft in de kelders.
De exacte tijdsspanne
Als stelregel kan je best aannemen dat een gewone en relatief goedkope champagne uit de winkel nooit langer dan een jaar bewaard mag worden. Doe je dat toch dan loop je het risico een zurige smaak te krijgen en dat is niet de bedoeling. De duurdere vintage champagnes kan je zonder veel problemen tot wel vijf jaar bewaren, maar toch adviseren we niet zo lang te wachten voor consumptie. Kies je een echte prestige champagne? Dan is het geen uitzondering dat ze tot wel 15 jaar bewaard kunnen worden.
Veelgestelde vragen
Kan je champagne bewaren?
Champagne is in de regel direct op dronk en hoeft niet verder gerijpt te worden. Uitzondering zijn vintage champagnes die specifiek bedoeld zijn om langer houdbaar te zijn. Voor langere bewaring: horizontaal bewaren in tocht- en geurvrije ruimte rond 10 graden Celsius.
Hoe lang kan je champagne bewaren?
De bewaartijd hangt af van verschillende factoren zoals druivenras, kwaliteit, flesgrootte en bewaarcondities. Over het algemeen geldt dat goed bewaarde champagne even lang bewaard kan worden als hij gerijpt heeft in de kelders.
De exacte tijdsspanne
Gewone goedkope champagne: maximaal 1 jaar bewaren. Duurdere vintage champagnes kunnen tot 5 jaar bewaard worden. Echte prestige champagnes kunnen tot wel 15 jaar bewaard worden, maar consumptie binnen redelijke termijn wordt aangeraden.