Houdbaarheid bier

Houdbaarheid bier

houdbaarheid bierBier is een van de meest gedronken alcoholische dranken in Nederland. Bij alle soorten gelegenheden wordt het gedronken. Bijvoorbeeld op een terras, een verjaardag of in het weekend om even lekker te ontspannen na een drukke werkweek. Hoewel het innemen van grote hoeveelheden alcohol ongezond is, zijn er veel studies die aantonen dat matig drankgebruik goed kan zijn voor je bloedvaten. Een alcoholistisch drankje past dus in een goed voedingspatroon als je het maar met mate doet. Bovendien bevat bier veel calorieën dus als je er veel van drinkt bevordert dit niet je dieet. Hoewel iedereen bier wel kent, weten veel mensen niet de houdbaarheid van bier. Maakt het bijvoorbeeld een verschil of een biertje geopend of ongeopend is?

Houdbaarheid bier

Wanneer je een bierflesje of blikje hebt geopend, is het aan te raden om het zo snel mogelijk op te drinken. Geopend bier blijft namelijk niet heel lang goed. Als je het echt nog wil bewaren is het aan te raden om dit maximaal 1 dag te doen en het biertje in de koelkast te zetten. Op die manier is het nog mogelijk het biertje de dag erna op te drinken, maar het is niet gegarandeerd dat het biertje nog een lekkere smaak heeft. Voor een lekkere smaak geldt: hoe eerder je het biertje opdrinkt, hoe beter dit is.

Een ongeopend biertje kan echter een lange tijd bewaard worden. Vroeger stonden er zelden houdbaarheidsdatums op bier, maar dat is tegenwoordig wel het geval. Een ongeopend flesje bier is over het algemeen wel 6 tot 9 maanden houdbaar. De datum die op bierflesjes staan is een ’tenminste houdbaar tot’ – datum. Dit betekent dat het garant is voor een goede smaak tot die datum, maar dat betekent niet per se dat het na die datum niet meer gedronken kan worden. Het is dus anders dan een ’te gebruiken tot’ – datum, dat vaak wordt gebruikt bij andere producten, zoals vlees, die snel over de datum te gaan. Voor bier met een hoger alcoholpercentage geldt doorgaans dat het langer houdbaar blijft dan bier met lagere alcoholpercentages.