Hometrainer onderhouden, hoe doe je dat?

Hometrainer onderhouden, hoe doe je dat?

Maak je ook veel kilometers op jouw hometrainer? Dan is het natuurlijk ook belangrijk om deze goed te onderhouden, maar hoe? In dit artikel lees je alles over het onderhouden van je hometrainer.

Regelmatig reinigen

Jouw hometrainer staat in een droge en schone kamer, maar tijdens jouw fietsuurtjes verlies je aardig wat zweet. In de zweetdruppels die op de hometrainer belanden zitten zouten en vet. Een goede reden dus om je hometrainer regelmatig van een goede wasbeurt te voorzien.

Voordat je dit doet, is het belangrijk om eerst je hometrainer stofvrij te maken. Als je dit gedaan hebt, kun je met een emmer water en een hometrainer geschikt schoonmaakmiddel aan de slag met de buitenkant te poetsen. Zorg er wel voor dat je al het water goed afdroogt als je klaar bent met boenen. Metalen onderdelen kunnen namelijk gaan roesten als deze te lang in contact zijn met water en dat wil je natuurlijk voorkomen.

Controleer de binnenkant

Een hometrainer heeft een intern mechanisme. Deze wordt aan het werk gezet als jij je kilometers trapt en dan worden vuil en stof ook hierin opgeslagen. Wil je de levensduur van jouw hometrainer verlengen? Maak dan minimaal één keer per jaar de behuizing van je hometrainer open en stofzuig al het vuil en stof op wat zich in de binnenkant heeft genesteld.

Bedieningsmechanisme

Ook dit is een belangrijk onderdeel als het aankomt op het onderhoud van je hometrainer. Dit bedieningsmechanisme heeft een pedaalas, een katrol en een aandrijfriem. Je begint met het nakijken van de aandrijfriem. De riem moet gespannen en intact zijn. Is dit niet het geval dan moet de aandrijfriem strak gespannen worden. Dit kan met een riemspanner en een spanrol gedaan worden. Om slijtage te verminderen kun je een spray of een olie gebruiken om de bewegende componenten van het mechanisme mee in te smeren.

Aandrijfriem vervangen

Dit kun je doen als het noodzakelijk is, maar het advies is om eens per jaar de essentiële kabels te vervangen. Wanneer vervang je de aandrijfriem? Dit doe je als je bij het controleren ziet dat de aandrijfriem is gebarsten of als er scheurtjes te zien zijn, dan is de aandrijfriem toe aan vervanging. Gebruik bij het plaatsen van de nieuwe aandrijfriem een riemspanner om ervoor te zorgen dat de riem goed op zijn plek.

Sluit en smeer

Als je dit allemaal gedaan hebt dan kan de behuizing weer terug op de hometrainer worden geplaatst. Vervolgens moeten de verbindingen van de onderdelen van de hometrainer ingesmeerd of gesprayd worden. Naast de verbindingen spuit of smeer je ook de stuurverstelling, het zadel en de scharnieren in.

Dagelijks onderhoud van je hometrainer

Het wordt aangeraden om je hometrainer ieder halfjaar een grote onderhoudsbeurt te geven en na te kijken als je de hometrainer goed wilt onderhouden, maar ook een dagelijkse routine is belangrijk. Een effectieve en dagelijks onderhoud van je hometrainer hoeft niet veel tijd in beslag te nemen.

Houd je hometrainer schoon door er met een doekje overheen te gaan. Doe dit aan het einde van iedere sportsessie. Dit is natuurlijk hygiënisch, maar het zorgt er ook voor dat problemen zoals roestvorming en corrosie geen ruimte krijgen om tot stand te komen.

Ben je klaar met je work-out? Trek dan nooit zomaar de kabels van je hometrainer eruit. De uitschakel knop die erop zit is er met een reden. Gebruik dus altijd de knop op je hometrainer die het apparaat uitschakelt.