Hoe vaak vaatwasser reinigen

Ben jij ook zo blij met je vaatwasser? Hij bespaart je tijd, laat je keukentafel opgeruimd achter en maakt je vaat schoon met een druk op de knop. Maar hoe zit het eigenlijk met de hygiëne van je vaatwasser? Regulier gebruiken is het van belang om je vaatwasser op te schonen. In dit artikel lees je hoe vaak je je vaatwasser moet schoonmaken en hoe je dit het beste kunt aanpakken.

Hoe vaak schoonmaken?

De frequentie waarmee je de vaatwasser moet schoonmaken is afhankelijk van je doorgaande gebruik. Gemiddeld gezien moet je de vaatwasser één keer per maand grondig reinigen. Gebruik je de vaatwasser alleen in het weekend? Dan is het aan te raden om het apparaat eens in de twee maanden onder handen te nemen. Als je vaatwasser na een reinigingsbeurt de taken nog niet goed uitvoert, reinig hem dan extra. Je vaatwasser blijft nog steeds vuil bij dit soort onregelmatige reinigingen.

Waarom regelmatig schoonmaken?

Je vaatwasser is constant in contact met voedselresten, vet, vlekken en vuil. Als je de vaatwasser langere tijd niet schoonmaakt, kan dit leiden tot drab en verstoppingen bij de filters en de arm van de vaatwasser. Dit kan in zijn beurt weer leiden tot een verstopping van de afvoer, waardoor het water niet goed weg kan. Ook kan er een zure lucht uit je vaatwasser komen als gevolg van de opgehoopte bacteriën.

Tips voor het reinigen van de vaatwasser

Stap 1: Het verwijderen van grove voedselresten

Verwijder eerst alle grove voedselresten uit de vaatwasser, zoals kruimels en restanten groente of vlees. Dit verhindert de filters van verstopping en zorgt ervoor dat de vaatwasser beter zijn werk doet.

Stap 2: De filters goed schoonmaken

Kijk eens naar de handleiding van je vaatwasser om de filters op de juiste wijze te verwijderen. Was ze vervolgens af met warm water en een beetje afwasmiddel. Spoel ze af met heet water.

Stap 3: Schoonmaken van de vaatwasser

Reinig nu de vaatwasser zelf. Dit kan het makkelijkste met azijn. Giet een beker azijn in de vaatwasser en plaats hem zonder vaat. Stel het programma gedurende een half uur in op de heetste stand, het reinigt de vaatwasser van binnen. Dit verwijdert vet, zetmeel- en kalkresten.

Stap 4: Reinigen van de buitenkant

De laatste stap van het reinigen van de vaatwasser is het reinigen van de buitenkant. Maak de aan- en uit-knoppen schoon met een vochtige doek. Reinig de randen van de deur schoon en haal deze anders uit de schuur. Schoon met een afgewassen zeepdoek en spoel af met water. Maak het oppervlak droog.

Veelgestelde vragen

Waarom gebruik ik azijn om mijn vaatwasser te reinigen?

Azijn verwijdert vet, zetmeel- en kalkresten op een natuurlijke wijze en heeft een ontsmettende werking. Het is een goedkoop en milieuvriendelijk middel om je vaatwasser goed te reinigen.

Kan ik mijn vaatwasser ook reinigen met chloor?

Hoewel chloor zeer effectief is in het desinfecteren van oppervlakken, raden wij het af om te gebruiken bij het reinigen van de vaatwasser. Dit kan leiden tot beschadigingen van de vaatwasser en de kans is groot dat het je etenswaren besmet met giftige stoffen.

Kan ik mijn vaatwasser ook reinigen met soda?

Soda heeft een reinigende werking en kan ook vuil en vetresten verwijderen van de vaatwasser. Echter, soda kan het rubber van de vaatwasser beschadigen en laat soms sporen na op de glazen. Daarom is azijn de meest geschikte keuze.

Kan ik mijn vaatwasser te vaak schoonmaken?

Hoewel het belangrijk is om de vaatwasser regelmatig schoon te maken, is te vaak reinigen ook niet goed. Dit kan leiden tot onnodige slijtage van de vaatwasser. Houd je aan de één-maal-per-maand regel, tenzij iets anders is aangetoond.

Kan ik afwasmiddel gebruiken om mijn vaatwasser te reinigen?

Nee, het is niet verstandig om afwasmiddel te gebruiken om je vaatwasser te reinigen. Dit kan leiden tot vlokken of schuim in de vaatwasser en verstopping van filters. Gebruik daarom liever azijn.

Conclusie

Het reinigen van je vaatwasser is van wezenlijk belang voor de hygiëne en het goede functioneren van het apparaat. Een regelmatige reiniging van één keer per maand is daarom zeker aan te raden. Azijn is een goedkoop, milieu- en vaatwasser-vriendelijk middel om je vaatwasser op de juiste manier te reinigen. Door het stappenplan in dit artikel te volgen zal je vaatwasser langer meegaan en is het resultaat van het reinigingsproces een schone, frisse geur en blinkende vaat!

Veelgestelde vragen

Hoe vaak moet ik mijn vaatwasser schoonmaken?

Gemiddeld gezien moet je de vaatwasser één keer per maand grondig reinigen.

Waarom is het belangrijk om mijn vaatwasser regelmatig schoon te maken?

Als je de vaatwasser langere tijd niet schoonmaakt, kan dit leiden tot drab en verstoppingen bij de filters en de arm van de vaatwasser.

Welk middel kan ik het beste gebruiken om mijn vaatwasser te reinigen?

Voor het reinigen van de vaatwasser is azijn een goedkoop, milieu- en vaatwasser-vriendelijk middel.

Kan ik mijn vaatwasser ook reinigen met chloor?

Hoewel chloor zeer effectief is in het desinfecteren van oppervlakken, raden wij het af om te gebruiken bij het reinigen van de vaatwasser.

Kan ik mijn vaatwasser te vaak schoonmaken?

Hoewel het belangrijk is om de vaatwasser regelmatig schoon te maken, is te vaak reinigen ook niet goed. Houd je aan de één-maal-per-maand regel, tenzij iets anders is aangetoond.

Kan ik afwasmiddel gebruiken om mijn vaatwasser te reinigen?

Nee, het is niet verstandig om afwasmiddel te gebruiken om je vaatwasser te reinigen. Gebruik liever azijn.