Glasvezelbehang op de muur is erg populair. Met name omdat het erg stevig en makkelijk te plakken is. Maar hoe krijg je het er weer af?
Wat is glasvezelbehang?
Normaal behang wordt gemaakt van papier. Glasvezelbehang wordt gemaakt van glasvezels. Glasvezels worden met elkaar verweven en daarna geperst totdat er een erg fijn en sterk gaas ontstaat. In dit gaas kun je structuur creëren door in het gaas lokale verdikkingen aan te brengen. Het behang is erg makkelijk te plakken, maar helaas minder makkelijk te verwijderen.
Moet je glasvezelbehang verwijderen?
Als het glasvezelbehang gebruikt is om een beschadigde muur te verstevigen, kun je het beter niet verwijderen. Dit wordt vaak gedaan bij muren waar het pleisterwerk of stucwerk niet zo goed meer is. Door het gebruik van glasvezelbehang kan het stucwerk niet verder afbrokkelen. Je kunt in deze gevallen het behang schilderen of nieuw behang over het bestaande glasvezelbehang heen plakken.
Glasvezelbehang dat niet geverfd is, kun je goed verwijderen met water. Is het behang geverfd, dan is het erg lastig om door de verflaag heen de lijmlaag te bereiken. Zit er een dikke verflaag op het behang, dan kun je er beter voor kiezen over het bestaande behang heen te behangen, het over te schilderen of er een stuclaag op aan te brengen.
Let hierop bij het verwijderen van glasvezelbehang
Let bij het verwijderen van glasvezelbehang op de ondergrond. Is het behang aangebracht op een gipsplaat, dan kan deze stuk gaan bij het verwijderen van het behang. Kijk vooral uit met teveel water of stoom. Het is in dit geval beter om te proberen of je het behang los kunt trekken.
De glaswol in het glasvezelbehang kan bij sommige mensen jeuk veroorzaken. Trek daarom handschoenen aan en probeer direct huidcontact zoveel mogelijk te vermijden.
Glasvezelbehang verwijderen
Er zijn twee manieren om glasvezelbehang te verwijderen. Met water of met een speciale behang verwijderaar.
Glasvezelbehang verwijderen met speciale behangverwijderaar
Er zijn speciale behangverwijderaars waarmee je behang kunt verwijderen. Veel behangverwijderaars zijn geschikt voor meerdere soorten behang. De hoeveelheid die je nodig hebt kan per behangsoort verschillen, lees daarom de gebruiksaanwijzing van te voren goed.
Schuur het behang voor je begint eerst op met grof schuurpapier en verwijder vervolgens de bovenlaag. Meng de benodigde hoeveelheid behangverwijderaar volgens de gebruiksaanwijzing met water. Breng het mengsel met een spons, blokkwast, plantenspuit of hogedrukspuit aan op het behang en laat het vijf tot vijftien minuten intrekken. Probeer een hoekje los te maken en van daaruit hele banen los te trekken. Een plamuurmes of behangafsteker kan daarbij helpen.
Glasvezelbehang verwijderen met water of een stoommachine
Voordat je aan de slag gaat met deze manier van behang verwijderen, is het verstandig een paar voorzorgsmaatregelen te nemen. Leg een zeil op de vloer om de vloer te beschermen. Je gaat veel water gebruiken en daardoor zal alles nat worden. Bovendien geeft het verwijderen van behang veel rommel. Om veilig te werken, schakel je de stroom uit van de kamer waarin je aan het werk bent.
Ga je glasvezelbehang verwijderen met water, dan begin je met het maken van inkepingen in het behang. Dit gaat erg goed met een behangperferator. Dat is een rol met hele kleine mesjes die kleine gaatjes in het behang maakt. Hierdoor komt water of stoom makkelijker bij de lijmlaag. Maak het behang daarna nat met een mengsel van heet water en afwasmiddel of Biotex. Zorg dat het behang helemaal doorweekt is en laat het even intrekken. Trek het behang vervolgens zoveel mogelijk van de muur. Resten kun je verwijderen met een krabber. Gebruik een plastic plamuurmes om te voorkomen dat je de muur beschadigd. Zijn er als je klaar bent nog kleine oneffenheidjes op de muur? Die verwijder je makkelijk met een stukje schuurpapier.
Gaat het behang er niet goed af nadat je het nat hebt gemaakt, probeer het dan met een stoommachine.