Fietsketting schoonmaken

Fietsketting schoonmaken

Onderhoud fiets

Eén van de belangrijkste zaken aan je fiets is de fietsketting. Zonder dit product kun je absoluut niet fietsen. Of je nu met een elektrische fiets rijdt, een gewoon fietsje hebt of een wielrenfiets in bezit hebt, onderhoud van dit fietsonderdeel is een aantal keren per jaar zeker nodig. Het ligt er natuurlijk aan onder welke omstandigheden je de fiets gebruikt en welk versnellingssysteem aanwezig is. Een mountain-bike fiets zal eerder een schoonmaakbeurt aan de fietsketting nodig hebben dan een stadsfiets waarmee je de boodschappen doet. Het is echter zo klaar als een klontje dat je regelmatig aandacht moet besteden aan de fietsketting.

Versnellingen

De sportieve fiets

Een sportievere fiets is meestal uitgerust met een derailleurversnelling. Dit is een rijtje tandwieltjes bij de achternaaf. Een licht systeem waar je snel mee kunt schakelen. Een nadeel is dat ketting en tandwielen bloot liggen. Ze worden snel vuil en hebben een dus regelmatig een schoonmaakbeurt nodig. Het onderhoud is goed zelf te doen omdat je overal bij kunt.

Dichte kettingkast

Een fiets met een dichte kettingkast is voorzien van een naafversnelling. Er is niet zo vaak onderhoud nodig en meestal gaat men met zo’n fiets naar de fietsenmaker. De meeste fietsen die dagelijks worden gebruikt hebben een naafversnelling.

Stadsfiets

De stadsfiets die geen versnellingen heeft is meestal voorzien van een dichte kettingkast. Een type fiets wat weinig onderhoud nodig heeft. Dit soort fietskettingen schoonmaken is voor iedere doe-het-zelver prima te doen.

De sportieve fietser

Een sportieve fietser die door regen en modder fietst is gebaat bij een fiets met een gesloten versnellingssysteem. Dit werkt als een versnellingsbak. Dit systeem is voorzien van Rohloffnaaf in combinatie met riemaandrijving. Een betrekkelijk duur en zwaar systeem maar voor mensen die weinig onderhoud willen plegen een prima oplossing!

Schoonmaken

Wanneer je fiets loopt als een zonnetje sta je er niet bij stil dat je af en toe de fietsketting moet schoonmaken. Wanneer je fietsketting kapot gaat of niet meer naar behoren werkt heb je direct in de gaten hoe belangrijk een fietsketting is. Smeren, repareren of vervangen zijn nodig omje fiets optimaal te gebruiken.

Nieuwe fietsketting

Wanneer je een nieuwe fietsketting aanschaft, is deze ingesmeerd met goede smeerolie. De ketting is niet vettig en plakkerig. Een soepele ketting krijg je door smeerolie te gebruiken. Over een ketting in de kettingkast hoef je je voorlopig geen zorgen om te maken. De kettingkast beschermd de ketting tegen vuil worden. Zit er geen kettingkast om de ketting dan is het een aanrader om de ketting regelmatig te ontdoen te van vuil, stof en zand.

Vuil helpt mee om de ketting een snellere slijtage te geven. Zorg dat je ketting zich in ieder in geval een gesloten kettingkast bevind. Vraagt minder onderhoud. Wat je in ieder geval met een nieuwe ketting kuntdoen is een schone doek gebruiken om te ontdoen van zand en vuil Je kunt hiervoor WD 40 gebruiken en een schone doek.

Voorkom slijtage!

Je rijstijl kan bepalen hoe snel je fietsketting slijt. Een ketting te strak afstellen bijvoorbeeld geeft meer en sneller slijtage, ook aan de trapas en de lagers van het wiel. Schakel op tijd terug wanneer je een berg op rijdt. Veel te veel kracht op de ketting zorgt ook voor snellere slijtage. Nooit schakelen van uit stilstand. Schakel naar het kleine voorblad voordat je stopt of afstapt.

Rijstijl

Of je nou een fanatieke mountainbiker bent of een fietser die alleen maar van werk naar huis fietst door de stad, onderhoud heeft elke ketting nodig. Een mountainbike heeft echter sneller en meer verzorging aan de fietsketting nodig dan een stadsfiets. Modderige paden, strooizout in de wintermaanden en natte wegen zorgen voor meer onderhoud. Bedenk dat de volgende zaken snel voor een schoonmaakbeurt moeten zorgen aan je fiets.

  • Wanneer je piepende geluiden hoort.
  • Lawaai aan de ketting een droog ratelend geluid.
  • De ketting blijft hangen.
  • Niet goed kunnen schakelen, dit hoeft echter niet altijd aan de ketting te liggen…

Schoonmaken en smeren

Om de levensduur te verlengen en je ketting lekker soepeltjes te laten lopen, is het schoonmaken met een messingborstel een prima optie. Gebruik WD 40 ontvetter en een droge doek. De voorderailleur en de wieltjes kunnen gelijk worden meegenomen. Zand en modder kan eenvoudig worden weggepoetst met een borsteltje (tandenborstel). Gebruik eventueel warm water met een beetje afwasmiddel. Hanteer in ieder geval nóóit een roestverwijderaar omdat zo’n product je ketting flink kan beschadigen. Ook een agressieve ontvetter is erg slecht voor zowel je ketting als het milieu.

Smeren

Het smeren van de ketting, altijd doen wanneer de ketting is schoongemaakt. Deze moet kurkdroog zijn. De smeerolie moet diep in de lagers kunnen dringen om het juiste resultaat te krijgen. De onderdelen diep in de ketting zijn het kwetsbaarst voor slijtage. Zorg dat je de juiste smeerolie aanschaft. Deze mag niet plakkerig aanvoelen.

Voorkom dat de smeerolie ophoopt. Dus niet te veel olie op de ketting! Het aantrekken van vocht en vuil kan worden voorkomen door de buitenkant van de ketting schoon te maken met een droge doek. Nadat je de ketting hebt gereinigd en gesmeerd, altijd even de versnellingen checken of alles weer vloeiend loopt.

Bovenstaande aanwijzingen kunnen praktisch door iedereen worden gedaan. Echter…heb je twee linkerhanden ga dan naar een goed aangeschreven fietsenmaker om regelmatig je fietsketting te laten reinigen en door te laten smeren. Fietskettingen zijn kostbaar en één van de belangrijkste onderdelen van je fiets.