Elektrische kookplaat schoonmaken

De meeste keukens hebben tegenwoordig een elektrische kookplaat, het is namelijk een snelle en efficiënte manier van koken. Het enige nadeel hiervan is dat het schoonmaken van een elektrische kookplaat soms een vervelende klus kan zijn. Het is echter wel belangrijk om de kookplaat regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen en om bacteriën te voorkomen. Hieronder vind je 15 handige tips voor het schoonmaken van een elektrische kookplaat.

Tip 1: Gebruik de juiste reinigingsmiddelen

Voordat je begint met het schoonmaken van de kookplaat is het belangrijk om te weten welke middelen je moet gebruiken. Gebruik geen agressieve of bijtende schoonmaakmiddelen, deze kunnen de kookplaat beschadigen. Een mild reinigingsmiddel in combinatie met water is meestal voldoende.

Tip 2: Kookplaat af laten koelen

Laat de kookplaat afkoelen voordat je begint met schoonmaken. Het is belangrijk om te voorkomen dat je jezelf verbrandt wanneer je de kookplaat aanraakt.

Tip 3: Verwijder losse onderdelen

Haal alle losse onderdelen van de kookplaat af zoals de pitten en pansteunen. Dit maakt het schoonmaken van de kookplaat een stuk gemakkelijker.

Tip 4: Stofzuigen

Gebruik een stofzuiger om eventuele losse kruimels of resten van de kookplaat te verwijderen. Dit scheelt weer tijd en werk bij het schoonmaken.

Tip 5: Maak schoon met een sopje

Maak een sopje van water en reinigingsmiddel. Doop een doek in het sopje en maak de gehele kookplaat schoon. Gebruik het sopje wel met mate, te veel water op de kookplaat kan onherstelbare schade veroorzaken.

Tip 6: Hardnekkige vlekken verwijderen

Zijn er hardnekkige vlekken op de kookplaat? Gebruik dan een speciale reiniger voor de kookplaat. Breng deze aan op de vlek en laat het even inwerken. Veeg het vervolgens weg met een vochtige doek.

Tip 7: Azijn gebruiken

Azijn is een natuurlijk schoonmaakmiddel en kan dus ook gebruikt worden voor het schoonmaken van de kookplaat. Meng water en azijn in een verhouding van 1 op 1 en breng dit aan op de kookplaat. Laat het een paar minuten intrekken en veeg het vervolgens weg.

Tip 8: Baking soda

Baking soda is ook een natuurlijk schoonmaakmiddel dat goed werkt op kookplaten. Maak een papje van baking soda en water en breng dit aan op de vlekken op de kookplaat. Laat het intrekken voor een paar minuten en veeg het vervolgens weg met een vochtige doek.

Tip 9: Gebruik een scheermesje

Soms zitten er zulke hardnekkige vlekken op de kookplaat dat geen enkel reinigingsmiddel meer helpt. In dat geval kun je een scheermesje gebruiken om de hardnekkige vlekken weg te schrapen.

Tip 10: Maak een papje van water en vaatwasmiddel

Maak een papje van water en vaatwasmiddel en breng dit aan op de kookplaat. Water en vaatwasmiddel zorgen ervoor dat het vet op de kookplaat oplost. Veeg vervolgens weg met een vochtige doek.

Tip 11: Droog de kookplaat af

Droog de kookplaat altijd goed af, dit voorkomt roest en beschadiging.

Tip 12: Gebruik een speciale kookplaat-schraper

Gebruik een speciale kookplaat-schraper als er hardnekkige vlekken op de kookplaat zitten die niet weggaan met andere reinigingsmiddelen.

Tip 13: Cooktop Cleaner

Er is ook een speciaal schoonmaakmiddel genaamd Cooktop Cleaner. Dit middel is speciaal ontworpen voor het schoonmaken van kookplaten en is erg makkelijk in gebruik.

Tip 14: Gebruik geen schuurmiddel

Gebruik geen schuurmiddel op de kookplaat, dit kan de kookplaat permanent beschadigen.

Tip 15: Onderhoud de kookplaat

Onderhoud de kookplaat goed om ervoor te zorgen dat hij langer meegaat. Veeg gemorste vloeistoffen direct weg en maak de kookplaat regelmatig schoon.

Het schoonmaken van een elektrische kookplaat kan soms een vervelende klus zijn, maar met behulp van bovenstaande tips wordt het schoonmaken een stuk makkelijker gemaakt. Door regelmatig de kookplaat schoon te maken en goed te onderhouden, gaat de kookplaat langer mee.

1. Hoe maak je een kookplaat schoon met baking soda?
2. Wat is beter om een kookplaat schoon te maken, water + azijn of water + vaatwasmiddel?
3. Kan ik mijn elektrische kookplaat ontvetten met ontvetter?
4. Hoe voorkom ik krassen op mijn kookplaat?
5. Waarom moet ik mijn kookplaat schoonmaken?

Veelgestelde vragen

Hoe maak je een kookplaat schoon met baking soda?

Maak een papje van baking soda en water en breng dit aan op de vlekken op de kookplaat. Laat het intrekken voor een paar minuten en veeg het vervolgens weg met een vochtige doek.

Wat is beter om een kookplaat schoon te maken, water + azijn of water + vaatwasmiddel?

Water en vaatwasmiddel zorgen ervoor dat het vet op de kookplaat oplost. Azijn en water kunnen ook worden gebruikt als natuurlijk schoonmaakmiddel.

Kan ik mijn elektrische kookplaat ontvetten met ontvetter?

Het wordt aangeraden om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, omdat deze de kookplaat kunnen beschadigen. Een mild reinigingsmiddel in combinatie met water is meestal voldoende.

Hoe voorkom ik krassen op mijn kookplaat?

Gebruik geen schuurmiddel op de kookplaat, dit kan de kookplaat permanent beschadigen. Gebruik een speciale kookplaat-schraper als er hardnekkige vlekken zijn die niet weggaan met andere reinigingsmiddelen.

Waarom moet ik mijn kookplaat schoonmaken?

Het is belangrijk om de kookplaat regelmatig schoon te maken om de levensduur te verlengen en om bacteriën te voorkomen.