Wat is een Dutch oven?
In het buitenland weten ze vaak wel wat een Dutch oven is… Echter het merendeel van de Nederlander kijkt je vreemd aan wanneer je vertelt dat je een bepaald stuk vlees of gerecht in de Dutch oven hebt klaargemaakt.
De Dutch oven is een pan die gemaakt is van gietijzer. Een behoorlijk zwaar product wat een goed sluitende gietijzeren deksel heeft. De dikke wand zorgt er voor dat de warmte extra goed wordt vastgehouden in deze pan. Deze pan is eigenlijk gewoon een mooie braadpan die je ook wel in de geëmailleerde vorm tegenkomt. Vooral in Amerika is deze pan populair omdat ze zo veelzijdig zijn. Gemakkelijk te gebruiken tijdens outdoor cooking. En daar zijn de Amerikanen wel van!
Officieel, van oudsher dus, heeft deze pan een opstaande rand en pootjes. Hij kan daardoor buiten in een vuur geplaatst worden. De meeste mensen die echter zo’n pan bezitten, hebben deze zonder de pootjes waardoor hij gemakkelijk in de keuken kan worden gebruikt.
Degene die de Dutch oven heeft uitgevonden is een Engelsman. Hij zag hoe men in Nederland gietijzeren pannen maakten. Deze werden vervaardigd in droge zandmallen. Hij nam dit idee mee naar Engeland en ging deze maken. Het werd een groot succes. De Dutch oven heeft zijn naam dus te maken met de oorsprong van het maakproces.
Het gebruik van de Dutch oven
Een Dutch oven is een functioneel product die voor allerlei soorten baksels kan worden gebruikt. Er zijn grote en wat kleinere soorten in de handel. De wat kleinere pan wordt ook wel skillet genoemd. Dit zijn meer een soort pannen warvan het deksel kan worden gebruikt als koekenpan. Een fantastisch ontwerp wat kan worden gebruikt om een mooie stoofpot in te bereiden maar ook een eitje mee kan worden gebakken.
De Dutch oven kan ook worden gebruikt om brood in te bakken maar ook andere baksels als een clafoutis of appeltaart kan op simpele wijze in de Dutch oven worden bereid.
Outdoor oven
Oorspronkelijk werd de Dutch oven gebruikt in een open vuur. Wanneer je de kooltjes en/of briketten op het deksel legt heb je een super fijne outdoor oven. De warmte wordt in deze pan door het gietijzer goed verdeeld en zal lang worden vastgehouden. Ideaal om een gerecht lang te laten stoven. De meeste Dutch ovens zijn echter ook heel geschikt om binnen te gebruiken op zowel gas, keramisch, inductie en elektrisch.
Onderhoud
Wanneer je in de zomermaanden veel buiten wil eten en koken, is een Dutch oven het juiste artikel. De aankoop van zo’n gietijzeren pan is voor de rest van je leven! Je moet wel een paar regeltjes in acht nemen. Bedenk ook, dat hoe vaker je de Dutch gebruikt hoe beter hij gaat werken. Gietijzer heeft hele kleine poriën die bij het gebruik van olie in de pan worden opgenomen. Het is not-done om deze pan is even lekker in een sopje te dompelen, dit zou het effect van de olie teniet kunnen doen.
Inbranden
Een gietijzeren pan moet altijd voor het eerste gebruik worden ingebrand. Een pan met emaille laagje zijn direct klaar voor gebruik. Heb je echter een pan zonder zo’n laagje, dan smeer je deze in met olie en zet je hem een poosje in een goed hete oven. Soms moet je deze handeling een aantal keren herhalen. Laat dan steeds de pan tussendoor afkoelen en gebruik steeds weer wat nieuwe, schone olie. Er zit altijd een gebruiksaanwijzing bij een Dutch oven, lees deze goed door voor gebruik.
Schoonmaken
Wanneer je de pan hebt gebruikt en de inhoud hebt verorberd, zal de pan moeten worden gereinigd. Laat de pan eerst goed afkoelen. Rustig afkoelen zonder dat je koud water gebruikt. Laat de pan gewoon een uurtje staan. Verwijder etensresten en aangekoekt vet, door deze er uit te schrapen. Strooi eventueel wat zout in de pan en verwarm deze eventjes. Met keukenpapier de restjes verwijderen.
Daarna de pan in heet water, zonder afwasmiddel of ander schoonmaakmiddel, afwassen met de hand en misschien met een stevige borstel. Zeep kan de laag aantasten. Ook nooit deze pan in de vaatwasser doen. Goed afdrogen en wanneer je er zeker van bent dat de pan goed droog is insmeren met wat olie.
Pan bewaren
De pan moet altijd worden bewaard op een droge plek. Er kan namelijk roestvorming ontstaan wanneer er vocht aanwezig is. Leg het deksel niet dicht op de pan maar doe er een stuk papier of een theedoek tussen. Op die manier zal de pan niet muf gaan ruiken.
Mocht er onverhoopt toch wat roestvorming aanwezig zijn verwijder dit dan met een metalen pannenspons en maak de pan goed schoon door om te spoelen met warm water. Daarna weer inbranden zoals je voor het eerste gebruik deed. De pan is weer helemaal als nieuw en klaar voor gebruik.
Aanschaf van een Dutch oven
Laat je goed voorlichten voordat je een Dutch oven gaat aanschaffen. Het zijn geen goedkope pannen. Een echte Dutch oven gaat de rest van je leven mee, dus een goede investering. Wanneer je niet een pan wilt die je moet inbranden kies dan een pre-seasond pan, deze is voorzien van een laagje. Bedenk wat je allemaal met de pan wil. Er zijn pannen waar je mee kunt frituren, bakken, grillen en stoven. Kies de pan die bij je past!