Doucheputje vervangen

Een verstopt doucheputje is een van de meest vervelende problemen die je kunt tegenkomen in huis. Een verstopt doucheputje kan leiden tot nare geurtjes en kan uiteindelijk leiden tot waterschade, wat een vervelend en kostbaar probleem is. Als je enigszins handig bent, kun je jouw doucheputje eenvoudig zelf vervangen. In dit artikel lees je hoe je dat het beste kunt doen.

Wat heb je nodig om een doucheputje te vervangen?

Voordat je begint met het vervangen van je doucheputje, moet je eerst de juiste benodigdheden inslaan. Dit zijn de essentiële dingen die je nodig hebt om een doucheputje te vervangen:

– Nieuw doucheputje
– Schroevendraaier of platte kop schroevendraaier
– Kitspuit
– Siliconenkit
– Eventueel een decoupeerzaag als het noodzakelijk is om delen van de vloer te zagen

Stap voor stap doucheputje vervangen

Nu je alle benodigdheden hebt verzameld, is het tijd om te beginnen met het vervangen van je doucheputje. Volg de volgende stappen om het werk zo effectief mogelijk te maken:

Stap 1: Verwijder de oude doucheput

Het eerste wat je moet doen is de oude doucheput verwijderen. Om de doucheput te verwijderen, moet je de afdekplaat omhoog trekken met behulp van een schroevendraaier.

Stap 2: Reinig het afvoerkanaal

Je hebt nu de doucheput verwijderd en ziet nu het afvoerkanaal. Maak het kanaal goed schoon voordat je het nieuwe doucheputje gaat plaatsen. Verwijder vuil en resten met behulp van een tandenborstel of schrobborstel. Spoel vervolgens het kanaal af met water.

Stap 3: Installeer het nieuwe doucheputje

Plaats het nieuwe doucheputje op zijn plaats. Gebruik het nieuwe afdekkapje terwijl je de hoogte van het nieuwe doucheputje afstelt. Controleer of het nieuwe putje op dezelfde hoogte is als de oude. Hierdoor stroomt water gemakkelijk het doucheputje in.

Stap 4: Breng siliconenkit aan

Breng een dunne laag siliconenkit aan op de randen van het nieuwe doucheputje. Zo zorg je ervoor dat het water niet onder het putje door kan stromen. Knijp en druk de kit goed aan met behulp van een kitspuit.

Stap 5: Laat de kit drogen

Laat de kit gedurende enkele uren drogen voordat je het doucheputje in gebruik neemt. Wacht minstens 12 uur voordat je het nieuwe doucheputje gaat gebruiken.

Veelgestelde vragen over doucheputjes vervangen

1. Hoe kan ik een verstopt doucheputje voorkomen?
– Door regelmatig de afvoer van het douchekanaal schoon te maken, voorkom je dat er veel vuil en haar zich ophoopt en een verstopping veroorzaakt. Gebruik daarnaast altijd een haarzeefje om te voorkomen dat grote hoeveelheden haar en vuil in het afvoerkanaal terechtkomen.

2. Kan ik een doucheputje gemakkelijk zelf vervangen?
– Ja, het vervangen van een doucheputje is iets dat je heel eenvoudig zelf kunt doen. Als je een beetje praktisch ingesteld bent, is het geen ingewikkelde klus.

3. Hoe vaak moet ik het doucheputje vervangen?
– Het doucheputje gaat ongeveer 5 tot 10 jaar mee. De levensduur hangt af van het gebruik en de kwaliteit van het doucheputje.

4. Wat zijn de kosten van een doucheput vervangen?
– De kosten van het vervangen van een doucheputje zijn afhankelijk van de grootte van het doucheputje en de kosten van de nieuwe kit. Meestal kun je met minder dan € 50,- een nieuw doucheputje plaatsen.

5. Hoe weet ik welke maat doucheputje ik nodig heb?
– De maat van het doucheputje is afhankelijk van de grootte van de afvoer en de grootte van de vloertegel. Meet de afvoer op en controleer welke diameter van het putje past, controlleer daarnaast de dikte van de vloertegel. Je wilt er zeker van zijn dat je een doucheputje koopt dat perfect past.

Conclusie

Het vervangen van een doucheputje is helemaal niet moeilijk als je een beetje handig bent. Door de bovenstaande stappen stap voor stap te volgen, kun je jouw doucheputje zonder problemen zelf vervangen en zorgen voor een optimaal werkende doucheafvoer. Met het juiste materiaal en wat deskundigheid, is het een klus die je in korte tijd gemakkelijk kunt klaren.