Doucheputje verstopt cola

Als het doucheputje verstopt raakt, kan dit vervelende gevolgen hebben. Het water blijft staan, het doucheputje gaat stinken en de vloer kan zelfs beschadigen door vochtproblemen. Er zijn verschillende methoden om het doucheputje weer schoon te krijgen, maar een specifieke methode doet de ronde: het ontstoppen met cola. In dit artikel bekijken we of dit werkt en wat de alternatieven zijn.

Hoe werkt het ontstoppen met cola?

Het idee achter het ontstoppen met cola is dat het koolzuur, citroenzuur en fosforzuur in de cola de viezigheid in het afvoerputje oplossen en wegspoelen. Het is gemakkelijk te doen: je giet gewoon een fles cola in het doucheputje, laat het voor een paar uur staan en spoelt het vervolgens weg met heet water.

Maar werkt het ook?

Er zijn mensen die zweren bij deze methode. Het lijkt een gemakkelijke oplossing, omdat het een goedkope, gemakkelijk verkrijgbare en milieuvriendelijke ontstopper lijkt. Echter, de realiteit is anders.

Cola heeft inderdaad een pH-waarde van ongeveer 2,5, wat betekent dat het zuur is. Maar in vergelijking met de pH-waarde van afvoerreinigers (4-14) is het zuurgehalte van cola lang niet sterk genoeg om vet en vuil op te lossen dat de oorzaak is van een verstopte afvoer.

Daarnaast kan het gebruik van cola in het doucheputje zelfs ongewenste effecten hebben. De suiker in de cola kan bijvoorbeeld de afvoer verder verstoppen en de zuren in de frisdrank kunnen de metalen onderdelen in het doucheputje aantasten. Bovendien kan het scheidsrechteracetaat in sommige frisdranken de afvoerleidingen beschadigen.

Alternatieve methoden om het doucheputje te ontstoppen

Als je het doucheputje wilt ontstoppen, zijn er verschillende methoden die effectiever kunnen zijn dan het gebruik van cola. Hieronder vindt u enkele van de beste methoden:

Boorzuur

Boorzuur is een goed alternatief voor commerciƫle ontstoppers. Het is verkrijgbaar bij drogisterijen of apotheken en heeft een desinfecterende werking. Los drie tot vier theelepels boorzuur op in een liter heet water en giet het in het doucheputje. Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens door met heet water.

Baking soda en azijn

Een ander goedkoop alternatief voor commerciƫle ontstoppers is het gebruik van bakpoeder en azijn. Meng een halve kop baking soda en een halve kop azijn en giet het in het doucheputje. Wacht 15-20 minuten en spoel door met heet water.

Loodgieterslint

Loodgieterslint is een zeer effectief middel tegen verstoppingen veroorzaakt door haar of andere resten. Steek een stukje van het lint in het doucheputje en laat het naar beneden zakken. Beweeg het lint op en neer totdat de verstopping is verholpen.

Professionele ontstoppingsmiddelen

U kunt ook professionele ontstoppingsmiddelen gebruiken die verkrijgbaar zijn bij bouwmarkten en tuincentra. Let bij het gebruik van deze middelen altijd op de veiligheidsvoorschriften.

Conclusie

Hoewel cola voor sommige mensen een gemakkelijke en goedkope oplossing lijkt om een doucheputje te ontstoppen, is het geen effectieve methode. Er zijn verschillende alternatieven die beter werken en minder risico’s met zich meebrengen. Kies voor een methode die past bij uw situatie en volg altijd de veiligheidsvoorschriften.

Veelgestelde vragen

1. Kan ik cola gebruiken om andere afvoeren te ontstoppen, zoals de gootsteen?
– Cola kan ook niet worden aanbevolen voor andere afvoeren. De zuren in cola zijn niet sterk genoeg om vet en vies op te lossen dat zorgt voor verstoppingen, en kan in feite de afvoer verder beschadigen.

2. Wat is een veel voorkomende oorzaak van doucheputjes te verstoppen?
– Een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte doucheputjes is het ophopen van haren en zeepresten in de afvoer.

3. Hoe voorkom ik dat mijn doucheputje verstopt raakt?
– Zorg ervoor dat je haar en zeepresten verzamelt en weggooit voordat het de kans krijgt om in de afvoer te komen. Gebruik ook een gaas dat voorkomt dat haren in de afvoer terechtkomen.

4. Kan ik zelf een afvoer ontstoppen of moet ik een loodgieter inschakelen?
– Als u het doucheputje niet gemakkelijk kunt ontstoppen, overweeg dan om een loodgieter in te schakelen. Zij hebben de juiste gereedschappen en kennis om zelfs de meest hardnekkige verstoppingen op te lossen.

5. Hoe kan ik weten wanneer ik een loodgieter moet bellen?
– Als geen van de bovenstaande methoden werkt, of als u merkt dat het water na gebruik van een van deze methoden al snel weer vast komt te zitten, overweeg dan om een loodgieter in te schakelen.

Veelgestelde vragen

Kan ik cola gebruiken om andere afvoeren te ontstoppen, zoals de gootsteen?

Cola kan ook niet worden aanbevolen voor andere afvoeren. De zuren in cola zijn niet sterk genoeg om vet en vies op te lossen dat zorgt voor verstoppingen, en kan in feite de afvoer verder beschadigen.

Wat is een veel voorkomende oorzaak van doucheputjes te verstoppen?

Een van de meest voorkomende oorzaken van verstopte doucheputjes is het ophopen van haren en zeepresten in de afvoer.

Hoe voorkom ik dat mijn doucheputje verstopt raakt?

Zorg ervoor dat je haar en zeepresten verzamelt en weggooit voordat het de kans krijgt om in de afvoer te komen. Gebruik ook een gaas dat voorkomt dat haren in de afvoer terechtkomen.

Kan ik zelf een afvoer ontstoppen of moet ik een loodgieter inschakelen?

Als u het doucheputje niet gemakkelijk kunt ontstoppen, overweeg dan om een loodgieter in te schakelen. Zij hebben de juiste gereedschappen en kennis om zelfs de meest hardnekkige verstoppingen op te lossen.

Hoe kan ik weten wanneer ik een loodgieter moet bellen?

Als geen van de bovenstaande methoden werkt, of als u merkt dat het water na gebruik van een van deze methoden al snel weer vast komt te zitten, overweeg dan om een loodgieter in te schakelen.