Dopluis ziet er uit als kleine wollen stipjes en is familie van de bladluis. Dopluis is kleverig en daarom moeilijker te bestrijden dan de bladluis. Dopluis herken je direct aan de dopjes die aan de boven en onderkant van bladeren zitten. Meestal steekt deze plantenziekte de kop op bij planten, die te warm de winter doorbrengen. Voorkom dit, door planten te laten overwinteren bij nét iets boven nul. Dopluizen zullen dan niet de plant aantasten.
De oorzaken van dopluis, maar ook van schildluis, is dus een te warme overwintering. Vooral waar de lucht erg droog is komen de luizen te voorschijn. Denk hierbij aan een droge zolder of slaapkamer waar de verwarming de hele dag brand. Een plek die goed is voor de weerstand is vele malen beter, hoewel er planten zijn die juist droge lucht weer prettig vinden. Het is een kwestie kijken wat de specifieke plant nodig heeft.
Waar leeft de dopluis van ?
De plant waar de dopluis op zit is tevens zijn voedingsbron. Hij zuigt als het ware alle leven uit je plant. Dit remt met name de groei van de plant en geeft bladval. De bladeren verkleuren en wanneer er te lang dopluis aanwezig blijft, gaat de plant dood. De dopluis produceert tevens honingdauw.
Honingdauw
De dopluis doet zich te goed aan blad en twijgjes van de plant. Deze luis produceert honingdauw. Dit zijn de opgenomen suikers van de plant die voor de dopluis te veel zijn. De luis zal dit na verloop van tijd weer uitscheiden. Deze kleverige massa is een prima voedingsbodem voor roetdauwschimmel en ook trekt het mieren aan. Dus wanneer je van al dit ongedierte niks wil weten, zal je snel de dopluizen moeten bestrijden om erger te voorkomen.
Welke kamerplanten?
In principe kan elke kamerplant door de dopluis worden aangetast. Maar vooral de ficus, orchidee en alle palmsoorten zijn extra gevoelig voor deze luis.
Hoofdcategorieën
Er bestaan een aantal soorten dopluizen waarvan de drie onderstaande soorten het meest voorkomen.
De gewone dopluis
De Parthenolecanium Corni is de gewone dopluis. Deze lijkt op de platte dopluis. Ze hebben hetzelfde soort schild. Vooral siergewassen worden door deze soort aangedaan.
De platte dopluis
De Loccus Hesperidum heeft een iets platter schild en heeft een geelgroen, bruin of grijs uiterlijk met donkere vlakjes en spikkels.
De halve dopluis
De Saissetia Coffeae is net zo groot als de gewone dopluis. Deze is echter veel donkerder van kleur. Heeft een grote voorkeur voor anjers.
Eitjes dopluis
Alle dopluizen hebben pootjes, behalve het vruchtbare vrouwtje. Wanneer zij is bevrucht kan zij na een aantal weken wel 3000 eitjes uitbroeden. De eitjes zitten onder haar schild en lopen is dan geen optie. Ze heeft geen pootjes nodig.
Dopluis kan via de wind op je planten terechtkomen, maar ook via kleding.
Bestrijdingstips
Het bestrijden van dopluis kan op vele manieren. Een aantal huismiddeltjes om van deze lastige luis af te komen is gebruik maken van spiritus, knoflook, groene zeep en koude koffie. Echter, een van de gemakkelijkste manieren is, om de plant 15 minuten onder water te zetten. De hele plaag wordt zo snel en zonder chemische middelen verwijderd. Kijk wel even of je plant er wel tegen kan.
Alcohol
Een watje met alcohol doordrenken en alle plekken waar de dopluis zit, inwrijven met de alcohol. Gebruik geen alcohol waar suiker aan is toegevoegd. Na ongeveer een of twee minuten kunnen de dopluizen gemakkelijk worden verwijderd. Controleer wel of alles is weg is, één exemplaar laten zitten kan weer voor een nieuwe plaag zorgen.
Oorwormen
Om oorwormen in te zetten tegen dopluis, moet je ze eerst vangen. Ze zitten vaak bij dahlia’s. Om ze te bemachtigen vul je een reserveblik of bloempot met stro. Zet deze omgekeerd op een stok tussen de dahlia’s en je zult zien dat de oorwormen snel in de potten gaan zitten. Verhuis ze daarna naar de planten waar dopluis op zit. De oorwormen zullen ze allemaal verorberen.
Water met ammonia
Wat ook een doeltreffende manier blijkt te zijn is ammonia met water. Maak een bakje met half ammonia en half water. Keukenrolpapier nat maken en tak voor tak de dopluis verwijderen. Na een week zijn de dopluizen weg. Pas wel op met ammonia! Dit nu niet bepaald een vriendelijke manier van verwijderen maar wel rigoureus.
Azijn
Meng 3 eetlepels bio azijn met twee liter water. Vul hiermee een plantenspuit en spuit bladeren en de stam helemaal nat. Ook de boven en onderzijde van de bladeren goed benevelen. Binnen korte tijd géén dopluis meer te bekennen.
Houd je planten gezond
Om dopluizen en ander ongedierte te voorkomen is het belangrijk om je planten goed te verzorgen. Geef ze op tijd water en zorg dat ze niet droog worden. Het is belangrijk om planten regelmatig te voorzien van voedingsstoffen. Ook is het slim om je planten regelmatig te verpotten en verse aarde te geven. Lukt het niet om met bovenstaande simpele tips dopluizen te bestrijden, schaf dan een goed middel aan wat niet slecht is voor het milieu en er voor zorgt dat je plant er geen schade van ondervind.
Pokon hardnekkige insecten spray
Een spray die speciaal is ontwikkeld om hardnekkige insecten te bestrijden. Wolluis, dopluis, schildluis en spintmijten worden op de juiste manier verdelgd. Deze spray kan worden gebruikt op zowel binnen- als buitenplanten. Kant en klaar en biologisch! Binnen 24 uur is er al zichtbaar effect.
Promanal concentraat
Promanal kan ingezet worden tegen gewone luis maar ook de dopluis zal het loodje leggen. Dit concentraat moet je zelf aanmaken met water. Blad en takken helemaal druipend spuiten en je zult zien dat binnen no-time de luizen zijn verdwenen.
Ecostyle insectweg
Dit middel is gebruiksklaar. Spint, wolluis en dopluis gaan op de vlucht voor dit middel. Een product wat 100% organisch is, dus milieuvriendelijk. Schadelijke insecten worden effectief bestreden en je planten zullen weer zonder plaag verder kunnen.