Dekbed uitwassen

Een goede nachtrust begint bij een schoon bed. Het wassen van je dekbed is dan ook een belangrijk onderdeel van het schoonhouden van je bed. Maar hoe vaak moet je dit eigenlijk doen en hoe was je een dekbed op de juiste manier? In dit artikel geven wij jou alles wat jij moet weten over het uitwassen van een dekbed.

Waarom is het belangrijk om je dekbed te wassen?

Je dekbed is een van de dingen in je slaapkamer die het snelst vies wordt. Gedurende de nacht verliest je lichaam namelijk vocht en huidschilfers en dit komt in je dekbed terecht. Als je je dekbed niet regelmatig wast kan dit zorgen voor een ophoping van bacteriën en stofmijten. Dit kan leiden tot allergische reacties of zelfs astma. Bovendien vermindert een vies dekbed de levensduur, waardoor je sneller een nieuwe moet kopen.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Het is belangrijk om je dekbed regelmatig te wassen om de hygiëne te behouden en de levensduur te verlengen. Maar hoe vaak moet je dit doen? Dit is afhankelijk van het type dekbed dat je hebt en van je eigen persoonlijke voorkeur.

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed kan over het algemeen vaker gewassen worden dan een donzen dekbed. Dit komt doordat synthetische stoffen beter bestand zijn tegen vocht en een hogere wasbeurt kunnen verdragen. Gemiddeld genomen raden we aan om een synthetisch dekbed minimaal twee keer per jaar te wassen.

Donsdekbed

Een donzen dekbed is zeer gevoelig voor vocht en kan minder vaak gewassen worden dan een synthetisch dekbed. Dit komt doordat dons een langere droogtijd heeft en gevoelig is voor klonteren. Gemiddeld genomen raden we aan om een donzen dekbed minimaal één keer per jaar te wassen.

Woldekbed

Een wollen dekbed is van nature antibacterieel en heeft daarom minder vaak een wasbeurt nodig. Wol is een natuurlijke vezel die minder gevoelig is voor vocht en minder snel stofmijt aantrekt. Gemiddeld genomen raden we aan om een wollen dekbed minimaal één keer per jaar te wassen.

Hoe was je een dekbed?

Nu je weet hoe vaak je je dekbed moet wassen is het tijd om te leren hoe dit moet. Hieronder vind je een stappenplan voor het wassen van een dekbed:

Stap 1: Controleer het waslabel

Voordat je begint met het wassen van je dekbed is het belangrijk om het waslabel te controleren. Hierop staat aangegeven of het dekbed in de wasmachine mag en op welke temperatuur.

Stap 2: Kies het juiste wasprogramma

Kies het juiste wasprogramma op basis van het type dekbed dat je hebt en de temperatuur op het waslabel. Kies voor een programma met minimaal 1200 toeren om ervoor te zorgen dat je dekbed goed schoon wordt.

Stap 3: Gebruik het juiste wasmiddel

Gebruik het juiste wasmiddel voor het type dekbed dat je hebt. Gebruik bijvoorbeeld een speciaal donswasmiddel voor een donzen dekbed. Doe niet te veel wasmiddel in de machine om te voorkomen dat er zeepresten achterblijven.

Stap 4: Drogen

Een dekbed mag niet in de droger omdat het dan kan krimpen of beschadigen. Hang het dekbed uit in de buitenlucht of in een goed geventileerde ruimte. Schud het dekbed regelmatig op zodat het niet gaat klonteren.

Tip: Gebruik een professionele stomerij

Als je geen zin hebt of niet de mogelijkheid hebt om je dekbed zelf te wassen dan kun je het ook laten reinigen bij een professionele stomerij. Dit kost wel geld maar is vaak wel de makkelijkste en veiligste manier om je dekbed weer schoon te krijgen.

Veelgestelde vragen over het wassen van een dekbed

Hoe vaak moet je je dekbed luchten?

Het is aan te raden om je dekbed regelmatig buiten te hangen om te luchten. Zo kan het vocht uit het dekbed verdampen en blijft het droog. Je kunt je dekbed het beste luchten als het niet te vochtig of te koud is buiten.

Kun je elk type dekbed in de wasmachine wassen?

Nee, niet elk type dekbed kan in de wasmachine gewassen worden. Controleer daarom altijd het waslabel op het dekbed voordat je het gaat wassen.

Hoe voorkom ik dat mijn dekbed gaat klonteren?

Om te voorkomen dat je dekbed gaat klonteren kun je het dekbed na het wassen regelmatig opschudden. Leg het dekbed daarna plat neer om te drogen.

Mag ik een dekbed strijken?

Nee, het is niet aan te raden om een dekbed te strijken. Dit kan het dekbed beschadigen.

Hoe lang gaat een dekbed mee?

Een dekbed gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee, afhankelijk van het type dekbed en hoe vaak je hem gebruikt. Zorg er altijd voor dat je je dekbed regelmatig wast en lucht om de levensduur te verlengen.

Conclusie

Een schoon bed begint bij een schoon dekbed. Door je dekbed regelmatig te wassen verleng je niet alleen de levensduur maar zorg je ook voor een hygiënische slaapomgeving. Het wassen van een dekbed is eenvoudig zolang je het juiste wasprogramma en het juiste wasmiddel gebruikt. Twijfel je over hoe je je dekbed moet wassen? Gebruik dan een professionele stomerij. Met deze tips blijft jouw dekbed lekker fris en schoon voor een goede nachtrust.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om je dekbed te wassen?

Je dekbed wordt snel vies door vocht en huidschilfers, wat kan leiden tot ophoping van bacteriën en stofmijten.

Hoe vaak moet je je dekbed wassen?

Dit is afhankelijk van het type dekbed dat je hebt en je persoonlijke voorkeur. Een synthetisch dekbed kan gemiddeld twee keer per jaar gewassen worden, een donzen dekbed minimaal één keer per jaar, en een wollen dekbed ook minimaal één keer per jaar.

Hoe was je een dekbed?

Stap 1: Controleer het waslabel. Stap 2: Kies het juiste wasprogramma. Stap 3: Gebruik het juiste wasmiddel. Stap 4: Laat het dekbed drogen in de buitenlucht of een goed geventileerde ruimte.

Hoe vaak moet je je dekbed luchten?

Het is aan te raden om je dekbed regelmatig buiten te hangen om te luchten.

Kun je elk type dekbed in de wasmachine wassen?

Nee, niet elk type dekbed kan in de wasmachine gewassen worden. Controleer altijd het waslabel.

Hoe voorkom ik dat mijn dekbed gaat klonteren?

Om te voorkomen dat je dekbed gaat klonteren, kun je het na het wassen regelmatig opschudden en plat laten drogen.

Mag ik een dekbed strijken?

Nee, het is niet aan te raden om een dekbed te strijken.

Hoe lang gaat een dekbed mee?

Een dekbed gaat gemiddeld vijf tot tien jaar mee, afhankelijk van het type dekbed en het gebruik.