Als het gaat om beddengoed, is het dekbed misschien wel de belangrijkste onderdeel ervan. Het zorgt ervoor dat je ’s nachts warm en gezellig blijft en een goede nachtrust kunt hebben. Maar wanneer was je voor het laatst je dekbed? Je kunt waarschijnlijk niet eens herinneren. In dit artikel zullen we bespreken waarom, wanneer, en waar je je dekbed moet laten wassen.
Waarom moet je je dekbed wassen?
Laten we beginnen met waarom je je dekbed zou moeten wassen. Hoe vaak je je dekbed moet wassen, hangt af van verschillende factoren, zoals hoe vaak je het gebruikt, of je huisdieren hebt, of je het gebruikt voor maaltijden, enzovoort. Over het algemeen hopen zich vuil, huidschilfers, zweet, en andere lichaamsoliën op in je dekbed naarmate je het meer gebruikt, wat onhygiënisch en oncomfortabel is om in te slapen.
Wanneer moet je je dekbed wassen?
De meeste deskundigen raden aan om je dekbed minstens één keer per jaar te wassen. Dit kan aan het einde van het koude seizoen of in de zomer als je het dekbed voor langere tijd niet nodig hebt. Als je het dekbed echter vaker gebruikt, bijvoorbeeld als dekbed voor het hele jaar, dan moet je het wellicht vaker wassen – ongeveer vier keer per jaar.
Beste manier om je dekbed te wassen
Nu we de waarom en de wanneer besproken hebben, laten we het hebben over de beste manier om je dekbed te wassen. Voordat je je dekbed wast, moet je ervoor zorgen dat je het waslabel hebt gelezen om te weten of het machinaal gewassen kan worden of dat het geschikt is voor de droger. Als dat niet het geval is, moet je het misschien professioneel laten reinigen. Als je het zelf gaat wassen, gebruik dan een mild wasmiddel en een lauwe watertemperatuur, en vermijd het gebruik van wasverzachter om de vulling van het dekbed niet te beschadigen. Zorg ervoor dat het dekbed volledig droogt voordat je het opnieuw gaat gebruiken.
Waar kun je je dekbed laten wassen?
Als je niet zeker weet hoe je je dekbed moet wassen, dan kun je het beste professionele hulp inschakelen door het naar een stomerij te brengen. Een stomerij gebruikt milieuvriendelijke methoden om je dekbed grondig te reinigen en desinfecteren, zonder de vulling ervan te beschadigen. Ook heb je een hogere kans op het krijgen van een schoon en fris dekbed dat hygiënisch is om op te slapen.
Andere tips voor het schoonhouden van je dekbed
Naast wassen zijn er ook andere manieren om je dekbed schoon te houden. Hier zijn enkele tips:
– Gebruik een dekbedovertrek om je dekbed te beschermen tegen vuil en onhygiënische stoffen.
– Schud het dekbed elke ochtend uit, laat het overdag luchten en laat het beddengoed wassen.
– Gebruik een stofzuiger om het dekbed eenmaal per maand schoon te maken, vooral als je huisdieren hebt.
– Zorg voor de juiste opslag van je dekbed wanneer het niet in gebruik is – in een luchtdichte zak of koffer om stof en vocht te voorkomen.
Conclusie
Het is om zoveel redenen belangrijk om je dekbed regelmatig te wassen, niet alleen om het fris en schoon te houden, maar ook om je gezondheid te beschermen. Of je nu het dekbed zelf wast of het professioneel laat reinigen, vergeet niet om het waslabel te lezen, een mild wasmiddel te gebruiken en het volledig te laten drogen voordat je het weer gaat gebruiken.
Veelgestelde vragen
1. Kan ik mijn donzen dekbed zelf wassen?
Ja, dat kan, maar we raden aan om het professioneel te laten reinigen als je niet zeker weet hoe je het zelf moet wassen en drogen.
2. Hoe vaak moet ik mijn dekbed wassen?
Je moet je dekbed minstens één keer per jaar wassen, maar als je het vaak gebruikt, was het dan ongeveer vier keer per jaar.
3. Kan ik wasverzachter gebruiken bij het wassen van mijn dekbed?
Nee, we raden af om wasverzachter te gebruiken, omdat het de vulling in het dekbed kan beschadigen.
4. Kan ik mijn dekbed drogen in de droger?
Dat hangt af van het waslabel. Als het dekbed geschikt is voor de droger, droog het dan op een lage temperatuur en gebruik geen stoom.
5. Moet ik mijn dekbed opbergen tijdens de zomer?
Ja, het is een goed idee om je dekbed op te bergen in een luchtdichte zak of koffer om stof en vocht te voorkomen.