Chemisch reinigen kleding

Kleding maakt de man, maar als je kleding vies is of niet goed ruikt kan dit de uitstraling flink verpesten. Soms is het wassen van kleding niet genoeg, en moet er iets anders aan te pas komen. In deze blog bespreken we daarom alles wat je moet weten over chemisch reinigen van kleding.

Wat is chemisch reinigen?

Chemisch reinigen van kleding is een methode om textiel te reinigen met behulp van chemische oplosmiddelen. De techniek wordt vaak gebruikt om kleding te reinigen waar water niet geschikt voor is, zoals delicate stoffen, kleding met pailletten en kleding met een bijzondere afwerking.

Waar moet je op letten bij chemisch reinigen?

Er zijn een aantal zaken waar je op moet letten als je overweegt om kleding chemisch te laten reinigen. Het is belangrijk om te weten dat deze techniek niet geschikt is voor elk type kleding. Kleding met een bepaalde afwerking of structuur kan beschadigd raken door chemisch reinigen. Het is daarom belangrijk om het label in de kleding goed te bestuderen voordat je het naar de stomerij brengt.

Hoe gaat chemisch reinigen in zijn werk?

Chemisch reinigen in zijn werk gaat als volgt: de kleding wordt in een machine geplaatst en ondergedompeld in een bad met een oplosmiddel (zoals perchloorethyleen). Vervolgens wordt het oplosmiddel verhit en verdampt. De stoom die hierbij vrijkomt, neemt vuil en vetresten uit de kleding mee. De stoom wordt vervolgens gekoeld en gecondenseerd, waarna het oplosmiddel wordt teruggewonnen.

Wat zijn de voordelen van chemisch reinigen?

Het grootste voordeel van chemisch reinigen is dat deze techniek geschikt is voor kleding die niet met water gereinigd kan worden. Bovendien is het resultaat vaak beter dan bij het gebruik van water. De oplosmiddelen verwijderen vet, olie en andere moeilijk te verwijderen vlekken, waardoor de kleding er weer als nieuw uitziet.

Wat zijn de nadelen van chemisch reinigen?

Er zijn ook enkele nadelen verbonden aan chemisch reinigen. Ten eerste kan de prijs van chemisch reinigen behoorlijk hoog zijn. Bovendien kunnen de chemicaliën die gebruikt worden schadelijk zijn voor het milieu. Verder kan de kleding beschadigd raken door de chemische oplosmiddelen.

Hoeveel kost chemisch reinigen?

De kosten van chemisch reinigen zijn afhankelijk van verschillende factoren zoals de locatie van de stomerij, hoeveelheid kleding die gereinigd moet worden, en de soorten kledingstukken die gereinigd moeten worden. Gemiddeld genomen liggen de kosten tussen de €10 en €20 per kledingstuk.

Wat zijn alternatieven voor chemisch reinigen?

Als je liever niet chemisch laat reinigen, zijn er alternatieven beschikbaar, zoals stomen. Een stoomreiniger gebruikt geen water, maar enkel stoom om kleding te reinigen. Een ander alternatief is ‘nat reinigen’, waarbij gebruik wordt gemaakt van water in combinatie met natuurlijke oplosmiddelen.

Hoe kun je kleding beschermen na chemisch reinigen?

Om kleding na chemisch reinigen te beschermen, is het belangrijk om het kledingstuk niet te lang in de stomerij tas te laten en het snel uit te pakken. Vermijd ook het gebruik van plastic hangers, aangezien dit verkleuring kan veroorzaken. Gebruik in plaats daarvan liever houten of gewatteerde hangers.

Is chemisch reinigen veilig?

Als je kleding chemisch laat reinigen bij een professional in een stomerij, is de techniek veilig. De medewerkers gaan zorgvuldig om met de chemicaliën en houden zich aan strikte veiligheidsvoorschriften om gezondheidsrisico’s te minimaliseren. Echter, als je van plan bent om zelf kleding chemisch te reinigen, is het niet veilig en zeker af te raden.

Conclusie

Chemisch reinigen kan helpen om kleding te reinigen die niet met water schoongemaakt kunnen worden. Het is belangrijk om het label in de kleding te bestuderen en de juiste stoomreiniging voor jouw kleding aan te vinken. Als je kleding chemisch laat reinigen bij een professional in een stomerij, is de techniek veilig.

Veelgestelde vragen

1. Is chemisch reinigen veilig voor alle soorten kleding?
2. Wat is het beste: stomen, nat reinigen of chemisch reinigen?
3. Zijn de kosten voor chemisch reinigen hoger dan bijvoorbeeld wassen?
4. Kan elk type kleding chemisch gereinigd worden?
5. Wat zijn de beste manieren om de kleding na chemisch reinigen te bewaren?

Antwoorden op de veelgestelde vragen

1. Nee, chemisch reinigen is niet veilig voor alle soorten kleding. Het is belangrijk om het label in het kledingstuk goed te bestuderen voordat je het laat reinigen. Stoffen zoals leer en bont kunnen beschadigd raken.
2. Dit hangt af van het type kleding en de te verwijderen vlekken. Laat je in een stomerij adviseren door de specialisten.
3. Over het algemeen is chemisch reinigen duurder dan het wassen van kleding in een wasmachine. Dit komt door de hogere kosten van de chemische oplosmiddelen en de prijs van het professioneel laten uitvoeren van de reiniging.
4. Nee, elk type kleding kan niet chemisch gereinigd worden. Kleding die gevoelig is voor oplosmiddelen zal beschadigd raken.
5. Om de kleding na chemisch reinigen te bewaren, moet je het snel uitpakken en op een goede manier ophangen. Vermijd het gebruik van plastic hangers en zorg ervoor dat de kleding goed geventileerd blijft.