Cementsluier verwijderen

Cementsluier verwijderen

Een echte doe-het-zelver weet wat het is om de cementsluier van bijvoorbeeld keramische tegels of betontegels te verwijderen. Het is een klus waar je liever niet aan begint. Een cementsluier komt er als je en vloer of een tegelwant voegt en er een laagje voegmiddel achterblijft. Dit laagje zorgt dan voor een doffe aanslag op de nieuwe vloer of wand. Heb je hulp nodig om het alsnog proper te maken? Hierbij enkele tips om dit te verwijderen maar, vooral, hoe te voorkomen.

Verwijderen van de cementsluier

Eerst en vooral is belangrijk om het klusje niet te lang te laten aanslepen. Hoe langer de cementsluier blijft liggen, des te moeilijker het wordt om alles weg te krijgen. Dus, direct na het voegen neem je een klein sponsje en warm of lauw water. Na het goed schrobben zou het meeste van de cementsluier al moeten verdwenen zijn.

Ligt de sluier er nu wel al wat langer, dan zijn er verschillende middelen om deze alsnog weg te krijgen en om met een mooi eindresultaat te kunnen pronken.

Middelen voor het verwijderen van de cementsluier

Theedoek

Als de cementsluier nog redelijk vers is, dan kan je beginnen met een simpele theedoek. Deze theedoek moet natuurlijk van het juiste materiaal gemaakt zijn en mag ook niet te stug zijn. Dit kan voor een minder resultaat zorgen. Poets flink met een droge theedoek over de tegels. Je kan op die manier de sluier wegkrijgen, maar kost heel veel tijd en vraagt ook heel veel werk om alles mooi te krijgen.

Krabgereedschap

Een andere mogelijkheid is het gebruik van krabgereedschap. Hier moet je wel rekening houden dat je heel voorzicht te werk moet gaan, want anders kan je bij wijze van spreken opnieuw moeten beginnen, door de mogelijke beschadigingen van de tegels.

Ga hierbij heel voorzichtig te werk en weet dat je soms meer slecht zal doen dat goed. Je kan krassen maken of je beschadigd de nieuw aangebrachte voegen.

Azijnmengsel

Je hebt natuurlijk ook nog de huis-tuin-en-keuken-middeltjes. Je mengt azijn en water (50/50) in een gelijke verhouding met elkaar. Het zure mengsel dat je nu krijgt zal de cementsluier verwijderen. Voor je begint met je mengsel, kan je best op een overgebleven steen even testen of het niet zorgt voor een beschadiging van de tegels. Pas ook op, want als je met zuren op een marmer of kalkhoudende natuursteen gaat werken, kan je onaangename verrassingen krijgen. Vraag altijd eerst even na bij een expert ter zake.

Je kan ook het mengsel een beetje aanpassen, door iets minder azijn te gebruiken. Alles hangt hier af van de hardnekkigheid van de cementsluier. Werk veilig, dus zorg al zeker voor een voldoende bescherming. Je werkt met zuren, dus zijn een paar handschoenen en een veiligheidsbril zeker aan te raden. Bepaalde vloeren zijn beter af met een alkalische reiniger.

Ben je niet zeker over wat je kan en mag met jouw vloer of weet je niet uit welke materialen jouw vloer bestaat, dan is het zeker heel belangrijk om een expert aan te spreken.

Wil je echter een manier met minder risico, minder tijdrovend en minder arbeidsintensief? Dan kan je kiezen voor de oplossingen van HG, speciaal voor dit doel ontwikkeld. Hierbij een klein overzichtje en wanneer je wat kan gebruiken.

De oplossingen van HG

HG natuursteen cement- & kalksluier verwijderaar (HG product 31)

Als de cementsluier op marmer of een andere kalkhoudende vloer zit, dan kan je met HG Product 31 veilig aan de slag. Het is ook aangewezen bij marmer composiet of granito of bij beton- en kunststoftegels met stukjes natuursteen.

HG cementsluier verwijderaar (HG product 11)

Bij alle poreuze en niet-poreuze oppervlakken kies je hiervoor. Het is eigenlijk het standaard product, en verwijdert met alle gemak de sluier. Daarnaast kan je het ook zonder problemen gebruiken op graniet, Noorse Leisteen en kwartsiet. Uniek voor Product 11 is dat het enkel de cement van het tegeloppervlak aanvalt, maar de cement uit de voegen niet aantast. Sterker nog, ze worden zelfs sterker.

HG cement & mortelresten verwijderaar (product 12).

Is het zo dat je een hardnekkige cementsluier hebt op een poreuze of niet poreuze tegel hebt, of je hebt alles een beetje te lang laten aanslepen, dan kies je voor product 12. Je kan dit ook gebruiken voor niet-kalkhoudende natuursteen.

Voorkomen van een sluier

Je kan natuurlijk steeds de cementsluier trachten weg te poetsen, maar voorkomen is nog steeds belangrijker dan genezen. Veeg daarom onmiddellijk nadat het voegmiddel gedroogd is de tegels met een natte spons. Wil je weten of alles voldoende droog is, de makkelijkste manier is met de vinger. Als je vinger proper blijft, dan is het voegmiddel voldoende opgedroogd.

Let er op dat je niet te hard veegt. Je wil niet de voegmiddels uit de voegen trekken.

Een laatste handige tip is om de tegels bij het voegen eerst even onder een vloeistof te houden. Dit is vooral bij gepolijste en keramische tegels met de bijhorende poriƫn belangrijk. Op die manier kan het voegmiddel zich beter hechten aan de tegel.

Bij vloerverwarming schakel je deze best uit voor je alles gaat verwijderen. Dit zorgt ook voor het mooiste resultaat.

Dit was slechts een kleine opsomming en is niet het volledige overzicht van wat er allemaal kan of moet gebeuren. Heb jij zelf een tip om van die hardnekkige cementsluier af te geraken, laat het ons dan snel weten.