Buxusmot bestrijden

Buxusmot bestrijden

De buxusmot is een vlinderachtige, maar je vindt hem in geen enkel vlinderboek, aldus de Vlinderstichting. Deze mot is in staat om alle buxusheggetjes in een bepaald gebied te vernietigen. Buxusmotten zijn familie van de grasmot. Ze hebben witte vleugeltjes met een donkere rand. De spanwijdte is ongeveer 4 cm. Buxusmotten leven 8 dagen en het vrouwtje legt in die periode wel 500 eieren. Wanneer je dus een echtpaar buxusmotten in je buxusheg hebt, kan er zo maar sprake zijn van een plaag. De rupsen van de buxusmot zijn geel van kleur en hebben een zwarte kop. Na het rupsstadium, wat ongeveer een maand duurt, verpoppen ze zich. Na 14 dagen verschijnt de buxusmot.

De buxusmot werd in Nederland pas in 2007 ontdekt in Boskoop. Van oorsprong komt deze mot uit Azië. Via natuursteen en verpakkingshout kwam de buxusmot in Europa. Eerst in Duitsland maar daarna ging de verspreiding erg snel.

Onderzoek heeft laten zien dat een buxusmot zich beperkt tot de buxushaag. Andere planten worden nooit aangetast, de schade kan alleen in de buxushaag worden gevonden. Om dus te voorkomen dat deze mot in je tuin neerstrijkt, is het verstandig geen buxus aan te planten. Hiermee voorkom je een heleboel ergernis.

Bestrijding

Heb je buxusmotten ontdekt in je mooie haagje en wil je deze behouden, ga dan zo snel mogelijk over tot de juiste bestrijding. Sommige vogels zijn gek op de rupsen. Een vogelvriendelijke tuin is dus een goede remedie tegen de buxusmot.

Wanneer je de buxusmot gaat bestrijden zorg dan voor middelen zonder chemische toevoegingen. Dit zou zomaar de dood van bepaalde vogels kunnen aanrichten. Wees daar dus voorzichtig mee. Er zijn een groot aantal huis, tuin,- en keukenmiddeltjes voorhanden, waarmee je op effectieve wijze met buxusmotten kunt afrekenen.

Gewone huidmiddeltjes

Natuurlijk kan er een goed middel tegen de buxusmot worden aangeschaft. Toch is er niks op tegen om een gewoon huis- tuin of keukenmiddeltje in te zetten tegen dit insect.

Zachte zeepsoorten

Zachte zeepsoorten kunnen worden ingezet om bladluis, spint, witte vlieg of buxusmot te bestrijden. Vernevel deze middelen in een concentratie van 2%. Gebruik dit middel ééns in de 5 tot 7 dagen. Deze zeepoplossing is prima tegen spintmijt of bladluis, maar kan ook misschien ingezet worden om de buxusmotrups te bestrijden. Het is echter niet bewezen dat een zeepoplossing ook daadwerkelijk efficiënte voordelen heeft. Zachte zeepsoorten zijn o.a. groene- en bruine zeep.

Azijn

Azijn kan worden ingezet om schimmels en bacteriën te bestrijden. Ook het ontsmetten van snoeigereedschap kan prima met een azijn oplossing. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat een oplossing azijn/water helpt bij het doden van de buxusmot. De buxus is echter een sterke plant die een azijnoplossing wel de baas kan. Niets houd je tegen om met dit middel de mot te lijf te gaan.

Spiritus

Is misschien, in combinatie met het afwasmiddel Dreft, een goede insectenbestrijdingsmiddel. Dreft bevat echter amine en natriumsulfaat die eigenlijk niet in de riolering thuishoren. Ook brandspiritus is schadelijk voor bepaalde organismen. Het middel is echter prima om de buxusmot onder controle te krijgen.

Veilige bestrijdingsmiddelen buxusmot

Producten die feromonen bevatten zijn vrij onschuldig. Deze lokstof heeft een sexuele aantrekkingskracht op de mannelijke buxusmot. Het is diervriendelijk en zorgt er voor dat je grote aantallen kunt wegvangen. De mannetjes die op deze stof afkomen zullen geen vrouwtjes meer kunnen bevruchten. De buxusmot zal op deze manier langzaam uitsterven. Bij het feromoonproduct zitten over het algemeen valletjes, waar je de motten in kunt lokken.

Van maart tot en met september zijn de buxusmotten actief. Juist wanneer de temperaturen in oktober hoog zijn, komt de mot nog voor. De zomerperiode is echter de tijd dat de schade op zijn grootst is.

Tips voorkomen van de buxusmot

  • Het is altijd nog beter om motten te voorkomen, dan om te bestrijden. Het is in ieder geval erg belangrijk om de buxus aan te planten in goede buxusgrond. Zo maken de jonge planten een goede start. Speciale buxusvoeding zorgt voor het optimaal groeien en zorgt dat de buxus sterk en gezond blijft.
  • Kijk regelmatig of er rupsen aanwezig  zijn in de heg. Verwijder deze dan handmatig. Spinsel wat op je buxus te zien is, dient zo snel mogelijk te worden verwijderd. Nadat je dit hebt gedaan moeten de messen en buxusschaar worden gedesinfecteerd. Het kan namelijk zijn dat eitjes via de schaar of messen wordt overgebracht op andere hagen.
  • Gevangen rupsen kunnen samen met het snoeiafval in een plastic zak worden gedumpt en goed worden afgesloten. Rupsen kunnen niet ontsnappen op deze manier.
  • Gebruik géén tuinverlichting, hier komen motten op af. Vooral wanneer je vermoedt dat je motten in de tuin hebt, laat de verlichting uit.
  • Wekelijks je buxus controleren kan een plaag voorkomen. Bruine plekken kunnen wijzen op de buxusmot. De onderkant van bladeren moet ook worden nagekeken. Zie je schimmels in de vorm van zwart blad, dan is dit niet persé het werk van de buxusrups.

Wat is een goed middel?

Er zijn legio middelen die je kunnen helpen om ongedierte te bestrijden. Om specifiek de buxusmot tegen te gaan is een middel als Buxus vitaal een prima product. Organifer Buxus Vital concentraat werkt 100% op de natuurlijke manier. Door dit middel krijg je een gezonde buxus die sterk en vitaal is. Weerbaar tegen alle mogelijke insecten. Een voedend en tevens stimulerend product wat er voor zorgt dat ziektes en buxusmot geen kans krijgen.

Natuurlijke kruidenextracten zijn veilig voor mens en dier. De plant die dit middel krijgt toegediend zal sterk en weerbaar worden. Via de sapstroom en de wortels zal het middel door de plant worden opgenomen. In het groeiseizoen is om  de drie weken herhalen een prima oplossing. Buxusmotten krijgen geen kans om zich te settelen.

De plant moet worden begoten totdat deze door en doornat is.