Bloemkool invriezen & bewaren

Bloemkool invriezen & bewaren

Voedsel invriezen is een uitstekende manier om verspilling te voorkomen en het is natuurlijk altijd makkelijk om verse groente op voorraad te hebben. Veel producten kun je gewoon invriezen zonder dat je veel smaak- en textuur verliest, mits je de producten invriest volgens de juiste methode. Ook de groente bloemkool is goed in te vriezen. Toch zijn er wel wat tips om te zorgen dat de bloemkool goed op smaak blijft. We informeren je hierover hoe je de bloemkool het beste kunt invriezen, hoe lang je ze ingevroren kunt bewaren en hoe je de bloemkool het beste kunt ontdooien en opwarmen.

Bloemkool invriezen? Eerst bereiden!

Bloemkool kun je normaal gesproken zowel rauw als gekookt eten. Als je de bloemkool gaat koken kun je voor de ideale textuur het beste acht tot tien minuten aanhouden. Als je de bloemkool gaat bakken, staat hier circa 20 tot 25 minuten voor. Wil je de bloemkool invriezen dan moet je dat doen op minimaal -18 graden Celsius.

Voordat je de bloemkool gaat invriezen

Voordat je de bloemkool gaat invriezen moet je eerst zorgen dat hij grondig is schoongemaakt. Alle aangetast en beurse plekken moeten verwijderd worden en daarna kun je de bloemkool eventueel snijden in roosjes. Het wegsnijden van de slechte plekjes is belangrijk omdat hierdoor de bloemkool sneller invriest. Dat voorkomt dat bacteriën zich gaan vermeerderen waarmee je de kans op voedselvergiftiging verkleint. Na deze handelingen heb je twee opties, je kunt namelijk de bloemkool rauw invriezen of geblancheerd. We zullen beide opties beschrijven.

Bloemkool invriezen zonder blancheren

Je kunt er voor kiezen om de bloemkool in te vriezen zonder hem te blancheren. Blancheren is om de smaak en houdbaarheid te bevorderen, dus het is niet altijd de verstandigste keuze. Het blancheren dood ook eventuele bacteriën.

Bloemkool invriezen met blancheren

Deze manier van invriezen mét blancheren houdt de groente wat knapperiger en daarbij blijven de kleuren van de groenten beter behouden. Blancheren zorgt ook dat schadelijke bacteriën en ander ongedierte verdwijnt. Enzymen worden gedeactiveerd wat bevorderlijk is voor een langere houdbaarheid bij het invriezen.

Blancheren is een kooktechniek om het behoud van de groente te bevorderen. De groente wordt kortstondig gekookt en daarna in koud water afgespoeld. Het proces van blancheren begint bij het koken van de groente in een pan zonder deksel. Vanaf die tijd moet je dus ook de kooktijd meten.

Voor bloemkool is dat dus één minuut. Nadat de bloemkool is schoongemaakt blancheer je hem dus één minuut in kokend zout water. Daarna kun je de bloemkool in roosjes snijden als je dat nog niet hebt gedaan en in een hersluitbaar diepvrieszakje doen of in een speciaal diepvriesbakje. Je legt de bloemkool achterin de vriezer bij een temperatuur van -18 graden of zelfs lager.

Als de bloemkool al bereid is, kun je hem beter niet meer invriezen. Daarentegen is het geen probleem als je een gerecht invriest waar bloemkoolroosjes in zitten. Het loof van de bloemkool kun je eventueel laten zitten bij het invriezen, hij blijft hierdoor langer houdbaar omdat het tegen uitdroging en ongedierte beschermd.

Bloemkool bewaren, hoe lang?

In de koelkast kun je de bloemkool over het algemeen drie tot zeven dagen bewaren en in de vriezer ongeveer zeven maanden. De bloemkool moet dan wel redelijk vers zijn op het moment dat je gaat bewaren. Bloemkool die al een paar dagen heeft gelegen is korter houdbaar.

Bloemkool bewaren: HOE

In de koelkast kan de bloemkool in een plastic zak die open is in de groentelade worden geplaatst. Ga je de bloemkool invriezen, kies dan voor een diepvriesdoosje of een andere luchtdichte verpakking, zoals een afsluitbaar zakje of doosje.

Hoe kun je de bloemkool het beste ontdooien?

Bloemkool die diepgevroren is kan direct worden opgewarmd in de oven of de hete pan. Zo kun je hem ook ontdooien.