Beddengoed wassen 40 graden

Het wassen van beddengoed is een belangrijk onderdeel van een goede thuiszorg routine. Het is zeker belangrijk om het beddengoed regelmatig te wassen, omdat er hier veel zweet, huidresten, enzovoort op achterblijven, en daarnaast hebben ook bacteriën en huisstofmijt vrije toegang. Maar hoe heet moet je beddengoed wassen? Is 40 graden warm genoeg, of moet je het nog heter wassen? In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag.

Waarom is het belangrijk om je beddengoed te wassen?

Voordat we kijken naar de temperatuur waarop je je beddengoed moet wassen, is het belangrijk om te onthouden waarom het belangrijk is om je beddengoed te wassen. Zoals we al eerder hebben genoemd, hopen zich zweet, huidresten en dode huisstofmijten op in beddengoed. Deze kunnen allemaal resulteren in allergische reacties en huidirritatie. Het wassen van je beddengoed kan deze problemen voorkomen. Het kan ook helpen om bepaalde bacteriën, zoals stafylokokken, die een risico kunnen vormen voor infecties van de huid en luchtwegen, uit te roeien. Kortom, het wassen van je beddengoed is essentieel voor hygiëne en je gezondheid.

Hoe heet moet je beddengoed wassen?

Er is geen specifieke temperatuur waarop je het beddengoed moet wassen. Over het algemeen adviseren experts om je beddengoed op minimaal 40 graden Celsius te wassen, om de bacteriën en mijten effectief te doden. Wanneer je echter huisstofmijtallergie of eczeem hebt of wanneer je een baby thuis hebt, kan het zijn dat je het beddengoed heter moet wassen, namelijk op minimaal 60 graden Celsius.

Waarom is warm water beter om je beddengoed in te wassen voor hygiëne?

Het gebruik van warm water bij het wassen van beddengoed helpt bij het verminderen van de schadelijke bacteriën en huisstofmijten die in je beddengoed achterblijven. Deze organismen gedijen in warme, vochtige omgevingen, dus door te wassen in heet water, worden ze effectief gedood. Wanneer je huidproblemen hebt of een verzwakt immuunsysteem, kan het wassen van je beddengoed in heet water extra voordelen opleveren.

Welk wasmiddel moet je gebruiken voor het wassen van beddengoed?

Er zijn veel verschillende soorten wasmiddelen op de markt, elk geschikt voor een bepaalde functie. Bij het wassen van beddengoed is het belangrijk om een wasmiddel te gebruiken dat qua samenstelling is afgestemd op de stofsoort van het beddengoed. Er zijn bijvoorbeeld speciale wasmiddelen voor gekleurde stoffen, voor delicate stoffen, zoals wollen dekens of flanel dekbedovertrekken, en wasmiddelen die vlekken verwijderen. Voor beddengoed wordt over het algemeen een wasmiddel aanbevolen dat geschikt is voor witte of lichtgekleurde stoffen.

Droog je beddengoed in de droger of buiten in de zon?

Als je het beddengoed op een warmer temperatuur hebt gewassen, is het beter om het beddengoed daarna in de droger of in de buitenlucht (het liefst in de zon) te drogen. Zo worden de bacteriën en huisstofmijt die eventueel nog over zijn gebleven effectief uitgedroogd en gedood. Door het beddengoed buiten in de zon te hangen, krijgt het daarnaast ook nog frisse lucht. Bij koudere temperaturen kun je het beddengoed beter binnen laten drogen op een droogrek.

Is het nodig om beddengoed na elk gebruik te wassen?

Het is overmatig om beddengoed na elk gebruik te wassen, maar het is wel het gezondst en meest hygiënisch. Beddengoed hoeft echter niet elke dag gewassen te worden, maar het wordt wel aangeraden om je beddengoed minimaal één keer per week te wassen. In sommige gevallen, zoals bij ziekte of zweterige zomernachten, kan het nodig zijn om vaker te wassen.

Welke andere tips zijn er voor het wassen van beddengoed?

Hier zijn een paar extra tips voor het wassen van beddengoed:
* Was het beddengoed afzonderlijk van ander wasgoed.
* Was het beddengoed op een symbool voor delicate stoffen of op een programma voor witte stoffen.
* Gebruik zo min mogelijk wasmiddel om de gevoelige stoffen van het beddengoed niet te beschadigen.
* Voeg geen bleekmiddel toe aan de wasbeurt van beddengoed, omdat dit de stoffen van het beddengoed kan beschadigen.
* Strijk het beddengoed na het wassen met een heet strijkijzer om de laatste bacteriën te doden en kreukels te verwijderen.

Conclusie

Het wassen van beddengoed op minimaal 40 graden Celsius is essentieel voor de eliminatie van bacteriën, huisstofmijten en huid- en zweetresten. Het is overmatig om dit na elk gebruik te wassen, maar minstens één keer per week. Het is belangrijk om apart te wassen van ander wasgoed, te gebruiken wasmiddelen die zijn afgestemd op de stof van het beddengoed, en het drogen van beddengoed in de droger of buiten in de zon na het wassen.

Veelgestelde vragen over het wassen van beddengoed:

1. Is het wassen van beddengoed op 60 graden wel nodig?

Ja, als je huisstofmijtallergie, eczeem of een verzwakt immuunsysteem hebt, wordt het aangeraden om beddengoed op minimaal 60 graden Celsius te wassen.

2. Hoe vaak moet je je kussens en dekbedden wassen?

Het is het beste om je kussens en dekbedden één keer per seizoen of minimaal elke zes maanden te wassen.

3. Waarom moet je je beddengoed apart van ander wasgoed wassen?

Beddengoed heeft meer bacteriën en huisstofmijt dan ander wasgoed en door het apart te wassen, voorkom je dat deze op andere kleding terechtkomen.

4. Is er een verschil tussen het wassen van witte en gekleurde stoffen voor beddengoed?

Ja, de stoffen van wit of licht beddengoed zijn gevoeliger dan gekleurde stoffen, daarom wordt er aanbevolen om bijvoorbeeld speciale wasmiddelen voor witte of lichtgekleurde stoffen te gebruiken.

5. Welk wasmiddel is het beste voor beddengoed?

Het beste wasmiddel voor beddengoed is een middel dat speciaal is ontworpen voor delicate stoffen, zoals wol of zijde. Voor beddengoed wordt aanbevolen wasmiddelen te gebruiken die geschikt zijn voor witte of lichtgekleurde stoffen.