Baking soda oven schoonmaken

Een vieze oven kan vervelend zijn om mee te werken en kan zelfs gevaarlijk worden als er te veel ophoping van vuil is. Gelukkig zijn er meerdere manieren om je oven schoon te maken, waaronder het gebruik van baking soda. In dit artikel lees je alles over hoe je je oven schoonmaakt met baking soda.

Waarom baking soda gebruiken om je oven schoon te maken?

Baking soda is een zuiveringszout dat een mild schuurmiddel is en werkt om geurtjes op te nemen. Het is veilig, niet-toxisch en een natuurlijk alternatief voor agressieve chemische reinigingsmiddelen. Bovendien is het goedkoop en is het waarschijnlijk al in je keukenkastje te vinden.

De benodigdheden

Voordat je begint, is het handig om alle benodigdheden bij elkaar te hebben:

– Baking soda
– Witte azijn
– Water
– Een kom
– Een spatel
– Een schone doek of spons
– Een sprayfles

De stap voor stap instructies

Hieronder volgt een stap-voor-stap- instructie hoe je jouw oven schoon kan maken:

Stap 1: Verwijder de losse brokjes vuil

Verwijder eerst alle losse brokjes vuil uit de oven. Gebruik hiervoor een spatel en/of een stofzuiger. Op deze manier is het makkelijker om het vuil te reinigen.

Stap 2: Maak de baking soda aan

Maak een pasta van drie delen baking soda en één deel water in een kom. Begin met één kopje baking soda en voeg langzaam water toe totdat je een dikke pasta hebt gekregen.

Stap 3: Smeer de pasta op het oppervlak van de oven

Breng de pasta aan op de binnenkant van de oven en vermijd het bovenste verwarmingselement. Laat de pasta minstens 12 uur drogen, maar langer kan ook. Laat het indrogen zodat het baking soda zijn werk kan doen.

Stap 4: Verwijder de baking soda pasta

Gebruik een schone doek of spons om de pasta van de oven te verwijderen. Als er nog restjes of vlekken zijn, spuit dan wat witte azijn op het oppervlak en laat het even inwerken.

Stap 5: Spoel de oven af

Spoel de oven schoon met water en gebruik een schone doek om te drogen.

Stap 6: Maak de oven verder schoon met een sprayfles

Maak een sprayflesje klaar met water en wat citroensap. Gebruik dit om kleine restjes baking soda te verwijderen en ter uitvoering van de finishing touch. Spuit het sap op de restjes baking soda en wrijf het schoon.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van de oven met baking soda

1. Kan ik nog andere producten gebruiken om mijn oven te reinigen?

Ja, er zijn ook andere producten die gebruikt kunnen worden om je oven schoon te maken, maar baking soda is een natuurlijk alternatief die minder giftig is en beter voor het milieu.

2. Kan baking soda schadelijk zijn voor mijn oven?

Nee, baking soda is niet schadelijk voor je oven. Het is juist een veilig en effectief alternatief voor agressieve chemische reinigingsmiddelen.

3. Moet ik een speciaal type baking soda kopen?

Nee, er is geen speciale baking soda nodig om je oven schoon te maken. Gewone baking soda uit de supermarkt werkt prima.

4. Hoe vaak moet ik mijn oven schoonmaken?

Het aantal keren dat het nodig is om je oven schoon te maken hangt af van het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Een algemene regel is om het ten minste elke zes maanden te doen.

5. Kan ik baking soda ook gebruiken om mijn ovenroosters schoon te maken?

Ja, je kunt baking soda ook gebruiken om je ovenroosters schoon te maken met dezelfde stap-voor-stap-instructies.

Veelgestelde vragen

Waarom baking soda gebruiken om je oven schoon te maken?

Baking soda is een zuiveringszout dat een mild schuurmiddel is en werkt om geurtjes op te nemen. Het is veilig, niet-toxisch en een natuurlijk alternatief voor agressieve chemische reinigingsmiddelen.

De benodigdheden

Voordat je begint, is het handig om alle benodigdheden bij elkaar te hebben: - Baking soda - Witte azijn - Water - Een kom - Een spatel - Een schone doek of spons - Een sprayfles

Hoe vaak moet ik mijn oven schoonmaken?

Het aantal keren dat het nodig is om je oven schoon te maken hangt af van het gebruik dat ervan wordt gemaakt. Een algemene regel is om het ten minste elke zes maanden te doen.

Kan ik baking soda ook gebruiken om mijn ovenroosters schoon te maken?

Ja, je kunt baking soda ook gebruiken om je ovenroosters schoon te maken met dezelfde stap-voor-stap-instructies.