Asperges invriezen

Asperges invriezen

De asperge, ook wel het witte goud genoemd, is een heerlijke groente welke in Nederland slechts gedurende twee maanden verkrijgbaar is. Namelijk van eind april tot eind juni. Kun je dan de rest van het jaar niet genieten van deze lekkernij? Zeker wel! Je kunt asperges namelijk goed invriezen zonder dat hierbij een groot deel van de smaak verloren gaat. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan snel verder.

Wat zijn asperges?

De asperge is een groente afkomstig van de aspergeplant. Er wordt onderscheid gemaakt tussen witte en groene asperges, waarbij de witte variant het meest populair is. Je zou het misschien niet verwachten maar de groene en witte variant zijn afkomstig van dezelfde aspergeplant. Het (kleur)verschil ontstaat doordat witte asperges onder de grond, in het donker worden geteeld en groene asperges boven de grond.

Houdbaarheid asperges na invriezen

Wanneer je asperges op de juiste manier invriest kun je ze zeker 6 maanden bewaren. Wil je met Kerstmis asperges eten? Dat kan! Officieel zijn asperges te koop tot de feestdag Sint Jan op 24 juni. Wanneer je de groente aan het einde van het seizoen inkoopt, kun je ze dus nog prima bereiden bij het kerstdiner.

Hoe vries je asperges in?

Je kunt de asperges niet direct na het steken in de diepvries gooien. Voordat je ze invriest dienen de asperges allereerst te worden geschild. Ook dient de onderzijde van de steel te worden weggesneden. Je onderneemt dus eigenlijk dezelfde stappen als je doet bij het bereiden. De onderzijde van de steel is namelijk hard en de schil is taai, wat beide onderdelen niet lekker maakt. Was de asperges na het schillen eventjes af en dep ze hierna direct droog.

Bovenstaande is gericht op de witte asperge. Bij de groene asperge pak je het nét iets anders aan. De groene variant hoeft namelijk niet te worden geschild. Het is wel aan te raden deze goed te wassen en de onderzijde van het steeltje weg te snijden.

Wanneer je klaar bent met het schillen en wassen, mogen de asperges in een diepvrieszak worden verpakt. Je kunt hierbij zelf de gewenste porties kiezen.

Een veelgestelde vraag is of het nodig is om asperges te blancheren. Het antwoord hierop is: nee. Dit is niet nodig.

Hoe bereid je de bevroren asperges?

Wanneer je de asperges wilt gebruiken, leg je ze direct in kokend water. Ontdooi de asperges dus niet! Een redelijke portie ingevroren asperges kook je +/- 3 tot 5 minuten. Zet daarna het vuur uit en laat de asperges nog zo’n 10 minuten nagaren in het kookvocht. Dit geldt voor zowel verse als bevroren asperges. De groene asperges zijn waarschijnlijk eerder gaar, deze hoeven niet of slechts enkele minuten na te garen.

Gare asperges herken je aan de volgende twee kenmerken. Ten eerste moet je er gemakkelijk met een vork in kunnen prikken. Ten tweede moet de asperge iets doorbuigen wanneer deze in het midden op een vork ligt. Iets doorbuigen is voldoende, de asperge moet niet slap hangen. Is de asperge na het koken op bovenstaande wijze nog niet helemaal gaar? Laat ze dan nog iets langer nagaren.

Geen afval

Weet je wat leuk is aan asperges? Je hoeft er helemaal niets van weg te gooien! De schil en de onderzijden van de stelen (ook wel: kontjes) zijn namelijk goede smaakmakers voor soep! Je gooit dus niks weg en het kost je ook geen extra moeite. Twee vliegen in één klap dus!

Nu wil je vast ook weten hoe je deze soep dan maakt? Wij leggen het je uit. Kook de aspergeschillen en kontjes een half uurtje afgedekt in een pan met water. Giet ze hierna af én bewaar het vocht. Smelt vervolgens 40 gram boter in een pannetje. Voeg hier 40 gram bloem aan toe en roer dit door elkaar tot er zich een gladde massa heeft gevormd. Voeg vervolgens al roerend het opgevangen kookvocht toe. Laat alles eventjes koken tot de soep wat dikker wordt. Als allerlaatste voeg je zelf alle gewenste ingrediënten toe. Geen zin om direct soep te maken? Je kunt de schillen -net als de asperges- ook prima invriezen!

Succes!