Afzuigkap filter schoonmaken oma weet raadt

Een vieze afzuigkap kan zorgen voor onaangename geurtjes en vetresten in de keuken. Vooral het filter van de afzuigkap is gevoelig voor vervuiling. Gelukkig zijn er veel handige tips van oma om het filter van je afzuigkap weer schoon te krijgen. In dit artikel delen we de beste oma weet raadt tips om je afzuigkap filter te reinigen.

Waarom moet je het filter van de afzuigkap schoonmaken?

Het filter van de afzuigkap zorgt ervoor dat vet en stof uit de lucht worden gefilterd. Na verloop van tijd raakt het filter verzadigd en wordt het minder effectief. Dit zorgt ervoor dat geurtjes en vetresten in de keuken blijven hangen. Het is daarom belangrijk om het afzuigkap filter regelmatig schoon te maken.

Hoe vaak moet je het afzuigkap filter schoonmaken?

Hoe vaak je het afzuigkap filter moet schoonmaken, hangt af van hoe intensief je gebruik maakt van de afzuigkap. In de meeste gevallen is het voldoende om het filter eens per maand schoon te maken. Wanneer je veel frituurt of wanneer je veel gerechten met vettige sauzen maakt, kun je beter wat vaker het filter reinigen.

Tips voor het schoonmaken van het afzuigkap filter

Tip 1: Reinig het afzuigkap filter met kokend water en afwasmiddel

Je kunt het afzuigkap filter eenvoudig schoonmaken met kokend water en afwasmiddel. Haal het filter uit de afzuigkap en laat het even weken in een teil met heet water en afwasmiddel. Wrijf het filter daarna schoon met een spons en spoel het filter af met warm water.

Tip 2: Reinig het afzuigkap filter met ammoniak

Een andere handige tip is om het afzuigkap filter te reinigen met ammoniak. Doe het filter in een afsluitbare zak samen met een beetje ammoniak en laat het filter een dag in de zak zitten. Spoel het filter daarna af met warm water.

Tip 3: Gebruik een vaatwastablet om het afzuigkap filter schoon te maken

Een vaatwastablet is niet alleen handig om je vaat schoon te maken, maar ook om het afzuigkap filter te reinigen. Leg het filter in een bak met heet water en voeg een vaatwastablet toe. Laat het filter een uur weken en spoel het filter daarna af met warm water.

Tip 4: Gebruik baking soda om het afzuigkap filter schoon te maken

Je kunt het afzuigkap filter ook schoonmaken met baking soda. Meng baking soda met water tot er een pasta ontstaat en smeer deze pasta op het filter. Laat de pasta een paar uur intrekken en spoel het filter daarna af met warm water.

Tip 5: Gebruik een stoomreiniger om het afzuigkap filter schoon te maken

Als je een stoomreiniger hebt, dan kun je deze gebruiken om het afzuigkap filter te reinigen. Houd de stoomreiniger op het filter en laat de stoom het vuil losweken. Veeg het filter daarna schoon met een doek.

Veelgestelde vragen over het schoonmaken van het afzuigkap filter

Hoe weet ik wanneer het afzuigkap filter schoongemaakt moet worden?

Wanneer het filter van de afzuigkap verstopt raakt, merk je dat aan verminderde afzuiging. Als je merkt dat de afzuigkap minder goed zijn werk doet, dan is het tijd om het filter te reinigen.

Kan ik het afzuigkap filter ook in de vaatwasser doen?

In de meeste gevallen kun je het afzuigkap filter gewoon in de vaatwasser doen. Controleer wel even de handleiding van de afzuigkap of het specifieke filter geschikt is voor de vaatwasser.

Moet ik het afzuigkap filter na het schoonmaken drogen?

Ja, het is belangrijk om het afzuigkap filter goed te laten drogen voordat je het weer terugplaatst in de afzuigkap.

Is het afzuigkap filter vervangbaar?

Ja, bij de meeste afzuigkappen kun je het filter vervangen. Controleer de handleiding van je afzuigkap om te zien welk type filter je nodig hebt.

Wat kan ik doen om te voorkomen dat het afzuigkap filter snel vies wordt?

Om te voorkomen dat het afzuigkap filter snel vies wordt, kun je beter niet teveel frituren of gerechten met vettige sauzen maken. Ook is het verstandig om regelmatig de afzuigkap schoon te maken en te ontvetten.