Afvoerputje stinkt

Heeft u last van een verschrikkelijke rioollucht afkomstig van uw afvoerputje? Het kan onaangenaam zijn en zelfs leiden tot gezondheidsproblemen. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze nare geur te verwijderen en ervoor te zorgen dat deze niet terugkomt. In dit artikel geven we vijf effectieve oplossingen voor een stinkend afvoerputje.

Reden van de geur

Voordat we ingaan op de oplossingen, is het belangrijk om te weten waarom er een nare geur uit uw afvoerputje komt. Vaak is dit te wijten aan een ophoping van vuil en bacteriën die zich in de afvoer hebben opgehoopt. Deze bacteriën kunnen vreselijke geuren veroorzaken die uw hele huis vullen.

Maak de afvoerput schoon

De meest eenvoudige oplossing is het schoonmaken van uw afvoerputje. Verwijder eventueel vuil of etensresten die zich in de afvoer hebben opgehoopt en spoel het putje grondig af met heet water. Eventueel kunt u hierbij een schoonmaakmiddel of ontstopper gebruiken.

Azijn en baking soda

Een andere effectieve oplossing is om uw afvoerputje te reinigen met azijn en baking soda. Strooi een kopje baking soda in uw afvoerputje, gevolgd door een kopje azijn. Laat dit mengsel gedurende 10 minuten inwerken en spoel het putje vervolgens af met warm water. Deze methode verwijdert vuil en bacteriën die de geur veroorzaken.

Gebruik een sifon

Een sifon is een U-vormige buis die voorkomt dat gassen uit het riool in uw huis komen. Echter, na verloop van tijd kan er vuil ophopen in deze buis, waardoor er een nare geur ontstaat. Demonteer daarom de sifon en maak deze grondig schoon. Schroef de sifon weer in elkaar en de geur zou moeten zijn verdwenen.

Schakel een professional in

Soms kan een stinkend afvoerputje worden veroorzaakt door een ernstiger probleem, zoals een breuk in de leidingen of een verstopping verder in het rioolstelsel. Als geen van de bovenstaande oplossingen werken, is het verstandig om een professional in te schakelen voor advies en eventuele reparaties.

Preventie

Voorkomen is beter dan genezen. Om een stinkend afvoerputje te voorkomen, moet u voorkomen dat er vuil en etensresten in de afvoer terecht komen. Gebruik bijvoorbeeld een zeefje om restjes van borden en pannen op te vangen voordat u deze afdrukt.

Een stinkend afvoerputje kan een onaangename geur afgeven en problematisch zijn voor uw algehele gezondheid. Gelukkig zijn er verschillende manieren om deze stank te verminderen of volledig te verwijderen. Probeer de oplossingen in dit artikel uit of schakel een professional in als geen van de methoden werkt.

1. Is het gebruik van chemische ontstoppingsmiddelen voor afvoerputjes veilig?
Ja, mits u de instructies op de verpakking nauwgezet opvolgt. Als u echter bezorgd bent over de impact van chemische reinigingsmiddelen op het milieu, zijn er ook milieuvriendelijke alternatieven beschikbaar.

2. Hoe vaak moet ik mijn afvoerputje reinigen?
Het is belangrijk om regelmatig uw afvoerputje schoon te maken. Dit kan één keer per maand of om de twee maanden zijn, afhankelijk van hoe vaak u de afvoer gebruikt.

3. Hoe kan ik voorkomen dat mijn afvoerputje verstopt raakt?
Het is belangrijk om vuil en etensresten uit uw afvoer te houden. Gebruik een zeefje en gooi vet en olie niet in de afvoer. Spoel uw leidingen ook regelmatig door met heet water.

4. Hoe kan ik mijn sifon reinigen?
Demonteer de sifon en maak deze grondig schoon met zeep en warm water.

5. Waarom ruikt mijn afvoerputje slechter na het gebruik van een ontstopper?
Het gebruik van een ontstopper kan leiden tot de dood van de bacteriën in uw afvoer die geuren neutraliseren. Als gevolg hiervan kunnen er nog meer nare geuren ontstaan.