Aarbeien bewaren

Aarbeien bewaren

De zomer komt er weer aan, en dat is voor iedereen het moment om heerlijk te genieten van verse aardbeien. Vroeger werden aardbeien in de grond gekweekt, daarom werd gesproken over “aardbeien van de volle grond”. Tussen de aardbeiplantjes werd stro gelegd, om vocht tegen te gaan en de welbekende rotte aardbei. Hier komt ook de Engelse term “strawberry” vandaan. Tegenwoordig worden steeds meer aardbeien gekweekt in kassen, waardoor ze het hele jaar beschikbaar zijn. Toch blijven veel mensen aardbeien toch altijd associëren met de zomer, uiteindelijk heten ze niet voor niets “zomerkoninkjes”.

Maar hoe kan ik aardbeien bewaren? Eigenlijk is het bewaren van aardbeien enorm simpel, afhankelijk van wanneer je ze wilt gaan eten.

Belangrijk is dat je goede aardbeien koopt. Ze moeten mooi rood zijn, zonder witte kop. Geloof de verkoper niet als hij zegt dat ze nog moeten narijpen.

Ook moeten de aardbeien stevig zijn, maar niet keihard, en er mogen geen zachte of beurse plekjes op zitten. Dus ook niet op de aardbeien onder in de doos, keer desnoods de doos om voor je de aardbeien koopt. Zitten er beurse of aangetaste aardbeien tussen, neem dan een andere doos of haal je aardbeien bij een andere groenteboer.

Let ook op dat je je aardbeien zelf ook voorzichtig behandeld, ze beschadigen anders snel.

Aardbeien bewaren, wat basis regels.

  • Was de aardbeien voordat je ze gaat eten.
    Het is verleidelijk om de hele bak aardbeien tegelijk te wassen en alleen de aardbeien te nemen die je op dat moment nodig hebt. Doe dit alsjeblieft niet. Aardbeien zijn net kleine sponsjes, en als je ze wast en laat staan, nemen ze al het vocht op.
    Ook gaan gewassen aardbeien sneller rotten als je ze langere tijd laat staan.
    Sommige mensen vinden het voldoende aardbeien enkel af te borstelen, maar dat is niet aan te raden. In eerder onderzoek bevatte 76% van de onderzochte aardbeien resten van gif.
  • Laat het kroontje zitten.
    Onder het mom van “Ik ben toch bezig, laat ik de rest ook schoonmaken”, begaan veel mensen deze fout. Hierdoor zullen deze aardbeien sneller gaan rotten, dus haal het kroontje eraf vlak voor je de aardbei gaat eten of gebruiken.
    Het verwijderen van het kroontje doe je met een scherp mesje, nooit vastpakken en eruit draaien.
  • Verwijder beschadigde of slechte aardbeien.
    Dit is een belangrijk punt, wat niet teveel benadrukt kan worden. Eén slechte aardbei kan de hele partij binnen een dag oneetbaar maken.

Aardbeien bewaren, de tips!

  • Eet je ze dezelfde dag nog?
    Laat ze dan gewoon op je aanrecht staan. Op kamertemperatuur kan je ze rustig enkele uren laten staan.
  • Eet je ze binnen een paar dagen?
    Dan kan je ze perfect in de koelkast bewaren. Haal ze uit het doosje en leg ze op keukenpapier in een bakje of een diep bord. Hiermee zorg je dat ze minder vochtig worden en minder snel schimmelen. Zorg dat de aardbeien wel een beetje zijn afgedekt, maar dat er nog wel lucht bij kan komen. Dan kan je ze in de groentela bewaren, hoewel dat voor een diep bord misschien wat lastiger is.
  • Eet je ze pas later in het jaar?
    Aardbeien kan je 6 maanden tot een jaar bewaren door ze in te vriezen. In dit geval moet je wel het kroontje verwijderen en eventueel kan je de aardbeien in stukjes snijden. Was aardbeien niet als je ze wilt invriezen.
    Vries één laag in op een bakblik en doe dit daarna in een vrieszak of bakje. Probeer niet alle aardbeien tegelijk in te vriezen, aardbeien die boven op liggen drukken dan op de onderliggende aardbeien, met beschadigingen als gevolg.
    Hou er rekening mee dat ingevroren aardbeien altijd wat minder stevig zijn na ontdooien.