Aangekoekte oven schoonmaken

Als je het woord “schoonmaken” hoort, denk je al snel aan het schoonmaken van de badkamer of de keuken. Een van de meest belangrijke apparaten in de keuken is de oven. We gebruiken de oven om heerlijke gerechten te bereiden voor onze familie en vrienden. Het nadeel van het gebruik van een oven is echter dat hij na verloop van tijd vuil wordt en etensresten kunnen aankoeken. Niet alleen ziet dit er niet fris uit, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn, bijvoorbeeld als er rook ontstaat tijdens het gebruik van de oven. In dit artikel zullen we je stap-voor-stap uitleggen hoe je je aangekoekte oven weer helemaal schoon kunt krijgen.

Benodigdheden

Voordat we beginnen met het schoonmaken van de oven, zijn er een aantal benodigdheden die je nodig hebt. Zorg dat je de volgende spullen bij de hand hebt voordat je begint:
– Rubberen handschoenen
– Een emmer water
– Schone doeken
– Een schuursponsje
– Azijn
– Baking soda

Veiligheid eerst

Het is heel belangrijk om je veiligheid in acht te nemen wanneer je de oven gaat schoonmaken. Zet de oven uit en laat hem afkoelen. Draag rubberen handschoenen om jezelf te beschermen tegen eventueel scherpe randen in de oven.

Verwijder de roosters

Haal de roosters uit de oven en maak ze schoon met warm water en zeep of laat ze weken in warm water met wat afwasmiddel. Gebruik het schuursponsje om vet en aangekoekte etensresten te verwijderen. Was de roosters grondig af en laat ze drogen.

Maak de oven vast vuil los

Strooi rijkelijk baking soda over het vuil dat nog in de oven zit. Spuit vervolgens wat water op de baking soda om het nog plakkeriger te maken. Laat dit mengsel enkele uren opdrogen. Als het mengsel helemaal droog is, kun je het overtollige mengsel met een doekje weghalen.

Maak de oven schoon met azijn

Doop het schuursponsje in wat azijn en ga hiermee over het interieur van de oven. Let op, want het schuursponsje kan krassen achter laten. Veeg de oven daarna schoon met een schone doek. Herhaal deze stappen totdat je alle aangekoekte etensresten hebt verwijderd.

Maak het glazen venster schoon

Het glazen venster van de oven kan ook aanslag bevatten. Maak een mengsel van baking soda en water en breng dit aan op het venster. Laat het mengsel voor ongeveer vijf minuten intrekken en gebruik vervolgens het schuursponsje om het venster schoon te maken. Veeg daarna het mengsel weg met een schone doek.

Conclusie

Een aangekoekte oven kan er niet alleen onfris uitzien, het kan ook nog eens gevaarlijk zijn. Het schoonmaken van een oven kan tijdrovend zijn, maar het is belangrijk om periodiek schoon te maken om te voorkomen dat er vuil aankoekt. Gebruik onze methoden zoals hierboven beschreven om je oven weer helemaal schoon te krijgen.

Veelgestelde vragen

1. Hoe vaak moet je je oven schoonmaken?
– Het wordt aangeraden om de oven elke drie tot zes maanden schoon te maken.

2. Kan ik mijn oven schoonmaken met afwasmiddel?
– Ja, afwasmiddel kan zeker gebruikt worden om de roosters van de oven schoon te maken.

3. Hoe kan ik mijn oven schoonmaken zonder schuursponsjes te gebruiken?
– Een mengsel van baking soda en water kan ook gebruikt worden zonder schuursponsjes.

4. Kan ik mijn oven schoonmaken zonder chemische middelen te gebruiken?
– Ja, azijn en baking soda kunnen gebruikt worden om de oven te reinigen zonder chemische middelen.

5. Hoe kan ik voorkomen dat er vuil in mijn oven aankoekt?
– Het gebruik van bakpapier of aluminiumfolie kan de oventijd helpen beschermen en tegelijkertijd voorkomen dat er vuil aankoekt.