Philips strijkijzer

Het merk Philips is natuurlijk heel bekend. Dat begon allemaal met gloeilampen. Maar vervolgens werd Philips actief op veel gebieden, die met elektrische en elektronische apparaten hebben te maken. Philips heeft heel veel verschillende consumentenproducten gemaakt. Strijkijzers is een van die producten. Over die laatsten gaat dit artikel.

Soorten Philips strijkijzers

Je vindt geen Philips strijkijzers meer die niet met stoom werken. Hoewel kledingstomers niet exact strijkijzers zijn, worden die daar toch onder geschaard. Daarom hebben we het hier over die stomers en daarnaast over stoomstrijkijzers en generatoren. We zullen die in de komende paragrafen aan de orde stellen, eerst het stoomstrijkijzer, vervolgens de stoomgenerator en de kledingstomer. We sluiten dit artikel af met een vergelijking tussen stoomstrijkijzer en -generator

Stoomstrijkijzer

Vele jaren terug werden vouwen in kleding gestreken met een simpele strijkijzer en een vochtige doek. Een heet strijkijzer op een vochtige doek geeft stoom. Ook werd er een losse sproeier, bijvoorbeeld een plantensproeier, gebruikt om kleding te bevochtigen en daarmee beter strijkbaar te maken. Dus kwamen er strijkijzers op de markt, die zelf stoom maken en ook met een ingebouwde sproeier. Dat is het stoomstrijkijzer. Dat heeft een eigen waterreservoir voor het stomen en sproeien.

Stoomgenerator

Het waterreservoir van een stoomstrijkijzer is wat lastig te vullen en heeft een beperkte capaciteit. Dus kwam de stoomgenerator. Daarbij werd het waterreservoir gescheiden van het eigenlijke strijkijzer. In een apart apparaat wordt het water verhit tot stoom. Door een slang gaat die stoom dan naar het strijkijzer. Laatstgenoemde gaat weer wat lijken op het strijkijzer dat we kennen van voordat het stoomstrijkijzer op de markt kwam, omdat het waterreservoir is verdwenen.

Kledingstomer

Bij de kledingstomer is het waterreservoir ingebouwd in de stomer zelf, zoals het stoomstrijkijzer. Je houdt een kledingstomer tegen of dicht bij een kledingstuk. Een strijkplank is niet nodig. Doorgaans hangt het kledingstuk, vaak aan een kledinghanger. Het is maar net wat je handiger vindt. Maar met name voor het snel verwijderen van kreukels uit een kledingstuk kort voor het dragen is een kledingstomer handig. Die is snel gebruiksklaar. Het is wennen om een kledingstomer te gebruiken. De stoom dat uit het apparaat komt rekt de stof van het kledingstuk uit, waardoor kreukels verdwijnen. Veel stoffen kunnen op die manier worden behandeld, maar niet alle. Maar dat geldt voor strijkijzers ook.

Vergelijking stoomstrijkijzer en -generator

Kenmerken van een stoomstrijkijzer zijn:

  • Goedkoper in aanschaf
  • Compacter en zwaarder
  • Is snel warm
  • Stoomt wat minder krachtig
  • Moet regelmatiger met water worden bijgevuld

Kenmerken van een stoomgenerator zijn:

  • Is effectiever met kreukels
  • Groter waterreservoir, maar daardoor ook zwaarder en lastiger op te bergen
  • Het ijzer is kleiner en beter te hanteren
  • Duurder in aanschaf
  • Het opwarmen kost meer tijd
  • Produceert meer geluid

Leave a Reply